ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Data Corner: Ακριβότερο το καλάθι της νοικοκυράς παγκοσμίως λόγω πανδημίας

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Άνοδος σημειώνεται από τον περασμένο Μάιο στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σύμφωνα με το Τμήμα Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μαζί με την υιοθέτηση μέτρων από πολλές κυβερνήσεις για τη διασφάλιση προμηθειών αλλά και η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα συνέβαλαν στο να ξεκινήσει ένα «ράλι» τιμών σε τρόφιμα όλης της γεωργικής παραγωγικής αλυσίδας, από δημητριακά μέχρι φοινικέλαιο.

Συνεπώς, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων σημείωσαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους υψηλό εξαετίας με προοπτική βεβαίως συνεχιζόμενης ανόδου στην τρέχουσα χρονιά.

Με βάση τον σχετικό δείκτη για τις τιμές του καλαθιού της νοικοκυράς που καθορίζει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το 2014 ο δείκτης αυτός προσέγγιζε τις 120 μονάδες, για να ακολουθήσει πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια και πλέον και εβρισκόμενοι πια στην επαύριο του 2020, ο δείκτης επανέρχεται σε υψηλό όπως είπαμε εξαετίας, στις 107,5 περίπου μονάδες.

Σε σχέση με το 2019, η αύξηση ήταν της τάξης του 14% ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα τηλεφωνικών συνεντεύξεων από την Παγκόσμια Τράπεζα που διεξάγονται περιοδικά σε 45 χώρες του κόσμου, πολύ μεγάλα ποσοστά ανθρώπων είτε δεν έβρισκαν καθόλου φαγητό είτε αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά πολύ την κατανάλωσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ