ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δέκα φωτογραφίες μέσα από τις οποίες ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Δέκα φωτογραφίες μέσα από τις οποίες ο πλανήτης εκπέμπει SOS
Agencja Gazeta/Grzegorz Celejewski via REUTERS

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το περιβάλλον, οι οποίοι προειδοποιούν σε δραματικούς τόνους ότι η ανάληψη δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη δε χωράει άλλη αναβολή, δίνοντας προθεσμία μέχρι το 2030 προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Σε νέα έκθεση του ΟΗΕ τονίζεται πως ο κόσμος απομακρύνεται από τον στόχο του να ελέγξει την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, καθώς διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στους φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι εκπομπές το 2030 μπορεί να είναι από 13 δισεκατομμύρια μέχρι 15 δισεκατομμύρια τόνους περισσότερες από το επίπεδο που χρειάζεται για να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου, που είναι ο μίνιμουμ στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ, ακόμα και η αύξηση κατά 1,5 βαθμό της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις πόλεις και το οικοσύστημα, στις περιλαμβάνονται αυξημένες πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, καταστροφή έως και 90% των κοραλλιογενών υφάλων, μαζικές εξαφανίσεις ειδών ζώων και έλλειψη τροφίμων από ξηρασίες.

Στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, οι εκπρόσωποι 200 χωρών συμφώνησαν σε ένα λεπτομερέστερο πλαίσιο για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, χωρίς, ωστόσο, να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις για αναπροσαρμογή των στόχων τους για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα πιο πολλά από τα έθνη, ωστόσο, οδεύουν προς την αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων αυτών καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, αντί για μείωση της θερμοκρασίας της Γης, είναι πιο πιθανό να δούμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Το να αγωνίζεσαι σήμερα εναντίον της απορρύθμισης του κλίματος «είναι σαν να τρέχεις πίσω από ένα λεωφορείο», εξηγεί ο Άντριου Στιρ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης WRI. «Πηγαίνουμε όλο και γρηγορότερα, καταρρίπτουμε ρεκόρ, όμως το λεωφορείο επιταχύνει και η απόσταση μεγαλώνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ