ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα: Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την ξηρασία και τον λιμό της Μαδαγασκάρης

Έρευνα: Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την ξηρασία και τον λιμό της Μαδαγασκάρης
Η ξηρασία είναι αποτέλεσμα μιας «καιρικής ιδιορρυθμίας» που μπορεί να συμβεί μια φορά στα 135 χρόνια. AP Photo

Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την ξηρασία και τον λιμό στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το World Weather Attribution, το οποίο κάνει μελέτες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, εξέτασε την ξηρασία στη Μαδαγασκάρη με βάση το 60% των βροχοπτώσεων από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021.

Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις τους, δεν προέκυψε στη χώρα αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος. Αντίθετα, η ξηρασία είναι αποτέλεσμα μιας «καιρικής ιδιορρυθμίας» που μπορεί να συμβεί μια φορά στα 135 χρόνια.

«Είναι ένα σπάνιο γεγονός αλλά φυσικό», λέει ο Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Ο ίδιος σημειώνεται πως «για αυτόν τον τύπο χαμηλής βλάστησης η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο βασική αιτία».

Λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, ο λαός της Μαδαγασκάρης δεν μπορεί να καλλιεργήσει τη γη, με τον λιμό να θερίζει τη χώρα.

Όπως λέει ο κλιματολόγος, ο λιμός έχει άλλη αιτία καθώς είναι συγκλονιστικά υψηλά τα ποσοστά της φτώχειας.

Τέλος, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλές ακραίες καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του κύματος καύσωνα αυτού του καλοκαιριού και τις θανατηφόρες πλημμύρες στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ