ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

15 συγκλονιστικές εικόνες από τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Φωτογραφίας στο Μονακό

15 συγκλονιστικές εικόνες από τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Φωτογραφίας στο Μονακό
Ναρκωμένοι ελέφαντες μεταφέρονται με γερανούς σε φορτηγά σε μία από τις βραβευμένες φωτογραφίες του φετινού διαγωνισμού Marcus Westberg

Μια ανεμοδαρμένη αλεπού της Αρκτικής, ένα σμήνος πουλιών που αντιμετωπίζουν μια χιονοθύελλα στα Ιμαλάια, ένας ελέφαντας χτυπημένος από τρένο στην Αφρική και ένας άνδρας με τον γιο του στο πλημμυρισμένο σαλόνι τους είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές των εικόνων που αναγνωρίστηκαν στα φετινά Βραβεία Περιβαλλοντικής Φωτογραφίας του Ιδρύματος Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό.

«Η φωτογραφία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να δοθεί φωνή στην απειλούμενη άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Sergio Pitamitz.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επτά επαγγελματίες φωτογράφους, επέλεξε τις νικήτριες φωτογραφίες για κάθε κατηγορία από ένα σύνολο 10.000 εικόνων, που υποβλήθηκαν από 2.300 φωτογράφους από όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο βραβείο κέρδισε η φωτογραφία ενός τραυματισμένου ελέφαντα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του αφού χτυπήθηκε από ένα εμπορικό τρένο στο Εθνικό Πάρκο Λοπέ στη Γκαμπόν, στη δυτική ακτή της κεντρικής Αφρικής. Ο γοφός του ζώου είχε σπάσει ανεπανόρθωτα και, μετά τον θάνατό του, ο διευθυντής του πάρκου μοίρασε το κρέας στην τοπική κοινότητα.

Το μεγάλο βραβείο: ένας τραυματισμένος ελέφαντας προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του εκτοξεύοντας λάσπηJasper Doest

Η φωτογραφία χρησιμεύει ως τραγική υπενθύμιση των συνεπειών των συγκρούσεων ανθρώπου – ζώων, οι οποίες αυξάνονται λόγω του περιορισμού του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η ανάπτυξη. Ο φωτογράφος Jasper Doest από την Ολλανδία πιστεύει ότι η εικόνα «έχει τη δύναμη να εμπνεύσει την αλλαγή».

Οι νικητήριες εικόνες εκτίθενται στην Promenade du Lavotto του Μονακό, πριν περιοδεύσουν διεθνώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ