ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι καλύτερες περιβαλλοντικές φωτογραφίες του 2023

Οι καλύτερες περιβαλλοντικές φωτογραφίες του 2023
«Περίπατος ανάμεσα στα σκουπίδια», Dhaka, Μπαγκλαντές. Αυτή η λήψη από drone δείχνει μια γέφυρα που περιβάλλεται από πλαστικά απορρίμματα, σε μία από τις πιο μολυσμένες από πλαστικό χώρες στον κόσμο Jahid Apu/EPOTY23

Ο ετήσιος διαγωνισμός Environmental Photographer of the Year (Περιβαλλοντικός φωτογραφος της χρονιάς) παρουσιάζει περιβαλλοντικές φωτογραφίες απ’ όλο τον κόσμο για να εμπνεύσει την αλλαγή και τη δράση για το κλίμα.

Οι νικητές του 2023 περιλαμβάνουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, ηλικίας από 17 έως 70 ετών, και προέρχονται από μερικές από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες του κόσμου, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Αργεντινή.

Ο διαγωνισμός, που ξεκίνησε από το ίδρυμα CIWEM και το δίκτυο WaterBear και παρουσιάστηκε από τη Nikon σε συνεργασία με την MPB και με την υποστήριξη της Arup, στο 16ο έτος διεξαγωγής του προσέλκυσε χιλιάδες ηλεκτρονικές συμμετοχές από 159 χώρες.

Η παραπάνω φωτογραφία, με τίτλο «Περίπατος ανάμεσα στα σκουπίδια» ανήκει στον Jahid Apu, επαγγελματία φωτογράφο από το Μπαγκλαντές, και απεικονίζει μια γέφυρα που περιβάλλεται από μια θάλασσα πλαστικών απορριμμάτων. Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη ρύπανση από πλαστικό, με περίπου 646 τόνους πλαστικού να συλλέγονται καθημερινά στη Ντάκα.

«Κάθε φορά που περπατάω πάνω από αυτή τη γέφυρα, αναρωτιέμαι πάντα πώς μπορούμε να επιβιώνουμε με τόσο πολύ πλαστικό. Τα παιδιά συχνά παίζουν μέσα στα σκουπίδια, με τις κοντινές κοινότητες να αναγκάζονται να ζουν γύρω από αυτή τη θάλασσα απορριμμάτων.

Θέλω η φωτογραφία μου να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βάλουν τέλος στη ρύπανση από πλαστικό μια για πάντα», δήλωσε ο φωτογράφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ