ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τυφώνες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές κόστιζαν 306 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ

Τυφώνες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές κόστιζαν 306 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ
REUTERS/Gene Blevins/File Photo

Ποσό ρεκόρ δαπάνησαν φέτος οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με έκθεση της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) να αποκαλύπτει ότι φέτος απαιτήθηκαν 306 δισ. δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τυφώνες και πυρκαγιές.

Δεκαέξι από αυτές τις φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά, διευκρινίζει η NOAA. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2005, με ζημιές ή απώλειες ύψους 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως επειδή τη χρονιά εκείνη οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν από τους τυφώνες Κατρίνα, Βίλμα και Ρίτα.

Οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και ιδίως στην Καλιφόρνια υπολογίζεται ότι προκάλεσαν ζημιές ύψους 18 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο από το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ που έπνιξε το Τέξας προκάλεσε ζημίες ύψους 125 δισεκ. δολαρίων. Ήταν δηλαδή, από άποψη κόστους, η δεύτερη χειρότερη φυσική καταστροφή μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005. Στα 90 δισεκ. δολάρια έφτασαν οι ζημιές από τον τυφώνα Μαρία που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο ενώ ο τυφώνας Ίρμα, που σάρωσε στο πέρασμά του την Καραϊβική και τη Φλόριντα, προκάλεσε ζημίες ύψους 50 δισεκ. δολαρίων.

Η NOAA σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στο 2011 για να βρει 16 φυσικά φαινόμενα που να προκάλεσαν ζημιές ύψους τουλάχιστον 1 δισεκ. δολαρίων η καθεμία μέσα σε μια και μόνη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ