ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση

Αναμφισβήτητα, το νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες αγαθό και αποτελεί έναν απαραίτητο φυσικό πόρο, με τους περιβαλλοντολόγους να προσπαθούν να αφυπνίσουν το κοινό, σχετικά με τη λειψυδρία και τις φυσικές καταστροφές και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη διαχείριση και τη χρήση του. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το πρόβλημα της έλλειψης του νερού επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αυτό συμβαίνει διότι χρησιμοποιείται σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η βιομηχανία και η παραγωγή ενέργειας και συνεπώς είναι λογικό να μειώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες του πολύτιμου αυτού αγαθού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού που αυξάνει τη ζήτησή του είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που πρέπει να μας καθιστούν περισσότερο προσεκτικούς όσον αφορά στη χρήση του.

Η αλόγιστη κατανάλωση, καθώς και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων αποτελούν προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ανθρώπινη δραστηριότητα διαταράσσει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και αυτό γίνεται αντιληπτό καθημερινά, ενώ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον ίδιο τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτόν, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μία αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προσπάθεια για τη διατήρηση της ισορροπίας στη Φύση.

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής, η λειψυδρία και η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα των φυσικών καταστροφών, είναι το τρίπτυχο που συντελεί στην αφύπνιση της παγκόσμιας κοινότητας. Και καθώς το νερό, ως φυσικός πόρος, είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του πλανήτη, μπορεί να μας «αφυπνίσει». Τι ακριβώς θα πει αυτό;

4 copy

Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται, διδάσκεται και συνεπώς το νερό μπορεί να αποτελέσει μία αφορμή, προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπία και να κινητοποιηθούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική συνείδηση μεταλαμπαδεύεται και ότι η εκπαίδευση είναι ο δυναμικότερος τρόπος μετάδοσης γνώσης και ενδυνάμωσης μιας ενεργής περιβαλλοντικής κουλτούρας, η ΕΥΔΑΠ επικεντρώνει την προσπάθειά της στην ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών, με σκοπό την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού.

Δεδομένου ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα διαταράσσει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, η ανάγκη της αφύπνισης μικρών και μεγάλων γίνεται εντονότερη. Το νερό, ως ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του πλανήτη και πηγή ζωής, ανάπτυξης και πολιτισμού, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα που ευαισθητοποιούν μικρούς και μεγάλους

Η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να καλλιεργείται ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Για αυτό, η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών, εφαρμόζοντας δράσεις και προγράμματα κοινωνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα.

3 copy

Επιπλέον, δημιουργεί διευρυμένα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές και επικαιροποιούνται αναφορικά με τα νέα μαθησιακά αντικείμενα των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και με την τεχνολογική εξέλιξη. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «ο Σταγονούλης», το οποίο πραγματοποιείται στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, το οποίο έχουν ήδη παρακολουθήσει περισσότεροι από 200.000 μαθητές σχολείων από την ευρύτερη περιοχής της Αττικής. Οι μικροί επισκέπτες χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό εξοπλισμό, μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή του νερού μέχρι να φτάσει στο ποτήρι τους και συνειδητοποιούν τη σημασία της ορθολογικής χρήσης του. Παράλληλα, κατανοούν πλήρως τη σημασία του αποχετευτικού συστήματος και του βιολογικού καθαρισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Επιπροσθέτως, το φράγμα και η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, που επιθυμούν να περάσουν χρόνο σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Έτσι, η ΕΥΔΑΠ παραχωρεί άδεια, κατόπιν συνεννόησης για λόγους ασφαλείας, σε ποδηλατικούς συλλόγους που πραγματοποιούν ποδηλατοβόλτες γύρω της λίμνης μέσα από μία παραλίμνια δασική διαδρομή και στη δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας , που διοργανώνει εξορμήσεις παρατήρησης και αναγνώρισης πουλιών με τη βοήθεια κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού. Τέλος, στην περιοχή βρίσκεται και το εντυπωσιακό φαράγγι της Οινόης με τις κρυστάλλινες πηγές, το οποίο προσφέρεται για βόλτες και αποτελεί συχνή στάση των πεζοπόρων που φτάνουν μέχρι το φράγμα και τη λίμνη του Μαραθώνα.

2 copy

Παράλληλα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη, η οποία είναι επίσης επισκέψιμη από συγκεκριμένα τμήματα πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού κατόπιν συνεννόησης με την ΕΥΔΑΠ.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και παραμένει προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ. Προκειμένου να κατανοήσουμε τη σημασία του, αρκεί να αναφέρουμε ότι μέσω της επεξεργασίας των λυμάτων, το παραγόμενο νερό είναι απαλλαγμένο από το ρυπαντικό φορτίο σε ποσοστό που «αγγίζει» το 95% και καταλήγει στη θάλασσα. Έτσι, δεν διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ ένα μέρος του νερού επαναχρησιμοποιείται εντός των εγκαταστάσεων.

1

Με όλους τους παραπάνω τρόπους και πολλές ακόμη δράσεις, η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει στην ενημέρωση και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης.

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης φροντίζει καθημερινά για την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού που καταναλώνουμε και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τεχνολογία και εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, η ορθολογική διαχείριση του νερού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αειφόρου ανάπτυξης για αυτό και η δική μας ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σε θέματα που αφορούν σε αυτό, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Συνεπώς, η υιοθέτηση μίας συνετής περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς και η συνειδητοποιημένη κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντικές για τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη. Γιατί το νερό μας… αφυπνίζει!