ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα σημάδια αφυδάτωσης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα σημάδια αφυδάτωσης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι ανάγκες σε νερό κάθε ενός από μας διαφέρουν, ανάλογα με το σωματικό βάρος, τις καθημερινές δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίζουμε να κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, προκειμένου να αποφεύγουμε προβλήματα υγείας. 

Πραγματικά, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας και η αφυδάτωση μπορεί να διαταράξει φυσιολογικές λειτουργίες του, οι οποίες σχετίζονται με τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας αλλά ακόμη και με την πνευματική μας διαύγεια. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μελέτες δύο στα τρία άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Πώς αναγνωρίζουμε όμως αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία;

2 copy copy

Έντονη δίψα

Το γεγονός ότι διψάμε δείχνει ότι ήδη είμαστε αφυδατωμένοι, ότι δεν έχουμε καταναλώσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού που χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τον οργανισμό μας να φτάνει σε αυτό το σημείο. Μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις ανάγκες ενυδάτωσής μας καταναλώνοντας περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας. Αυτό γίνεται κάλλιστα με το νερό από τη βρύση, δεδομένου ότι μας προσφέρεται σε άριστη ποιότητα από την ΕΥΔΑΠ, που φροντίζει να πραγματοποιεί ελέγχους ποιότητας καθημερινά στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήριά της, προκειμένου να εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα του νερού που διαθέτει στους κατοίκους των Αθηνών.

3 copy copy

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η αφυδάτωση. Οι ζαλάδες, η ναυτία και ένα αίσθημα αδυναμίας μπορεί να είναι μερικά ακόμη σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον οργανισμό μας, προκειμένου να αναπληρώσουμε τα υγρά που χρειαζόμαστε, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί ακόμα και να καταρρεύσουμε.

4 copy copy

Μυικές κράμπες

Ένα ακόμη σημάδι με το οποίο μας προειδοποιεί το σώμα μας μπορεί να είναι και οι μυϊκές κράμπες, που προκαλούνται από την απώλεια νερού και νατρίου. Για να αποφύγουμε τις κράμπες, καλό είναι να καταναλώνουμε αλμυρές τροφές και σνακ που βοηθούν τον οργανισμό μας να διακρατά υγρά.

Οι μυϊκές κράμπες, συμβαίνουν ενίοτε κατά τη διάρκεια της άσκησης ή άλλων έντονων δραστηριοτήτων, κατά τις οποίες το σώμα μας χάνει υγρά, τα οποία πρέπει να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε. Ακόμη, η απουσία ιδρώτα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά σημάδια αφυδάτωσης και δείχνει ότι το σώμα μας χρειάζεται άμεση ενυδάτωση, ενώ και το δέρμα μας, μας προειδοποιεί όταν η ελαστικότητά του μειώνεται και δείχνει ξηρό.

Σκουρόχρωμα και δύσοσμα ούρα

Τα διαυγή ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν σημάδι καλής ενυδάτωσης του οργανισμού. Αντίθετα, τα σκουρόχρωμα ούρα με έντονη μυρωδιά προειδοποιούν για αφυδάτωση. Επιπλέον, εξίσου ανησυχητική είναι και η μείωση των ούρων, η οποία μπορεί να είναι σημάδι της σοβαρής αφυδάτωσης του οργανισμού μας. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ενισχύσουμε την πρόσληψη νερού άμεσα.

5 copy

Τέλος, η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή μας, ακόμα και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά. Μπορεί να αισθανόμαστε λιγότερο ενεργητικοί, κουρασμένοι και να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε.

Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος και αποτελεί πηγή ζωής. Αυτό το θεμελιώδες αγαθό μας προσφέρεται σε άριστη ποιότητα από την ΕΥΔΑΠ. Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης, επενδύει σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και στην εκπαίδευση των εργαζομένων της, έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους καταναλωτές ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, τηρώντας πιο αυστηρές προδιαγραφές από αυτές που θέτουν οι κείμενες διατάξεις. Έτσι, μπορούμε να αισθανόμαστε απολύτως ασφαλείς σχετικά με την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε καθημερινά.

Προκειμένου λοιπόν να είμαστε υγιείς και πλήρως ενυδατωμένοι, πρέπει να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε εγκαίρως που χρειαζόμαστε, να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε αρκετό νερό…

Γιατί το νερό μας ξεδιψάει!