ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μία.... σοκολατένια καμπάνια για τη διάσωση της «punk-rock χελώνας»

Μία.... σοκολατένια καμπάνια για τη διάσωση της «punk-rock χελώνας»
Chris Van Wyk/facebook@zsl.org

Οικολόγοι που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σώσουν τη διάσημη «punk-rock χελώνα» του ποταμού Mary της Αυστραλίας, έφτασαν στο σημείο να πουλήσουν σοκολατάκια σε σχήμα χελώνας και να ζητήσουν δωρεά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι οικολόγοι κατέληξαν στην παραπάνω δράση, διότι ένα σχέδιο διάσωσης της χελώνας και άλλων τεσσάρων ειδών υπό εξαφάνιση του ίδιου ποταμού περιμένει έγκριση από την κυβέρνηση εδώ και χρόνια… Η πρωτοβουλία αποκαλύφθηκε μετά από δημοσίευμα της αυστραλιανής Guardian, όπου αναφέρθηκε πως δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο για την προστασία των ειδών αυτών.

Η χελώνα με την ιδιαίτερη πράσινη κόμη της, που θυμίζει χτένισμα punk-rock, τη ξεχωριστή αναπνευστική της λειτουργία που γίνεται μέσω των γεννητικών οργάνων της, αλλά και με τις δύο αιχμηρές προεξοχές στο πιγούνι της, βρέθηκε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα, αφού κατατάχθηκε στη λίστα με τα ερπετά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, στη θέση 29.

Η Marilyn Connell, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Charles Darwin και μέλος εθελοντικής ομάδας που προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να προστατέψει τη ξεχωριστή χελώνα του ποταμού Mary, σημειώνει: «Το κάνουμε αυτό από το 2001 και η αλήθεια είναι πως είχαμε δωρεές από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Όμως, πλέον, είναι καθαρά δική μας πρωτοβουλία».

Η Connell αποκαλύπτει πως το προηγούμενο έτος έλαβαν μία μικρή δωρεά από οργανισμό της Στοκχόλμης. Όμως, χρειάστηκε να πουλήσουν και σοκολατάκια ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα, γιατί σύμφωνα με υπολογισμούς χρειάζονταν 40.000 δολάρια για να δημιουργηθεί ένα ετήσιο πρόγραμμα προστασίας.

Τόσο η Connell όσο και άλλοι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί δεν έχει θεσπιστεί ένα σχέδιο διάσωσης εδώ και τόσα χρόνια.

Η Δρ. Tanzi Smith, υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας που θέλει να προστατέψει τη χελώνα, αναφέρει πως παρά τα μικρά βήματα, τις συζητήσεις και των εργασιών για τη δημιουργία ενός πλάνου, αυτό το πλάνο δεν υπογράφθηκε ποτέ.

«Ένα μέρος του εαυτού μου θέλει πολύ να μάθει τον λόγο που έγιναν όλα αυτά, αλλά στόχος όλων μας είναι να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα πλάνο ως το 2018».

Πληροφορίες από The Guardian / Researchers forced to sell chocolates to save Queensland 'punk' turtle from extinction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ