ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θερμοκρασία για «παγκόσμιο ρεκόρ» σημειώθηκε στο Πακιστάν τον Απρίλιο

Θερμοκρασία για «παγκόσμιο ρεκόρ» σημειώθηκε στο Πακιστάν τον Απρίλιο
EPA/RAHAT DAR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν μέσω κύμα πρωτοφανούς καύσωνα είναι το Πακιστάν με τα θερμόμετρα τη Δευτέρα να καταγράφουν το ρεκόρ των… 50,2 βαθμών Κελσίου. Αυτή είναι πιθανότητα η θερμότερη μέρα του Απριλίου που έχει καταγραφεί στον κόσμο.

Η θερμοκρασία σημειώθηκε στην πόλη Nawabshah, με πληθυσμό 1,1 εκατομμύριο. Ο μετεωρολόγος Etienne Kapikian παρατήρησε το φαινόμενο και το μοιράστηκε με τους followers του στο twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει η Washington Post, αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Πακιστάν – τον μήνα Απρίλιο – αλλά και σε όλη την ασιατική ήπειρο.

Ο Christopher Burt, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο, αναφέροντας πως είναι η υψηλότερη θερμοκρασία «που ίσως έχει παρατηρηθεί στη Γη».

Η θερμότερη μέρα του Απριλίου είχε σημειωθεί το 2001 στη Santa Rosa του Μεξικό, όταν το θερμόμετρο έδειξε 51 βαθμούς Κελσίου, κάτι που όμως ο Burt αμφισβητεί εντόνως, κάνοντας λόγο για γεγονός «αμφίβολης αξιοπιστίας».

Μπορεί να μην επιβεβαιωθεί ποτέ το ότι τη Δευτέρα στο Nawabshah η θερμοκρασία έφτασε τους 50,2 βαθμούς Κελσίου, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δεν διεξάγει επίσημες μετρήσεις σε μηνιαία βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ