ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «Θεά του Γιανγκτσέ» εμφανίστηκε μετά από 10 χρόνια σε ποταμό της Κίνας

Η «Θεά του Γιανγκτσέ» εμφανίστηκε μετά από 10 χρόνια σε ποταμό της Κίνας
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα ή Lipotes vexillifer, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, χαρακτηρίστηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο». Ωστόσο, μία πρόσφατη εικόνα της, εδώ και καιρό εξαφανισμένης, «Θεάς του Γιανγκτσέ» όπως την αποκαλούν, δημιούργησε ελπίδες για την επανεμφάνιση του είδους, καθώς ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας ανακτά την οικολογική του βιωσιμότητα.

Αν και πολλοί θεωρούσαν ότι το μοναδικό στο είδος του δελφίνι εξαφανίσθηκε στην άγρια φύση, ορισμένοι επιστήμονες δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν ότι κάπου κατά μήκος των τεράστιων εκβολών του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού στον κόσμο μερικά εναπομείναντα μέλη του σπάνιου αυτού είδους ενδεχομένως να έδιναν μάχη για την επιβίωσή τους, μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κινεζικός Οργανισμός για την Προστασία της Βιοποικιλότητας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πράσινης Ανάπτυξης (CBCGDF) έδωσαν στη δημοσιότητα μία φωτογραφία με ένα δελφίνι ίδιο με εκείνο του ποταμού Γιανγκτσέ τραβηγμένη τον περασμένο μήνα σε ένα τμήμα του ποταμού στην ανατολική επαρχία Ανχούι. Επίσης, καιρό τώρα κυκλοφορούσαν φήμες για αλιείς που ψάρευαν στον ποταμό ότι έβλεπαν κάποια θηλυκά γαλαζογκρί θηλαστικά. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για ένα ζωντανό δείγμα του σπάνιου αυτού είδους.

Παρότι οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι φρόνιμο να αναγνωρισθεί ευκρινώς σε μία φωτογραφία ένα σπάνιο είδος χωρίς περαιτέρω στοιχεία, διευκρινίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να χαρακτηρισθεί το είδος «εξαφανισμένο». Εδώ και τρία χρόνια ο Οργανισμός Πράσινης Ανάπτυξης (CBCGDF) πραγματοποιεί ειδικές περιηγήσεις στον ποταμό Γιανγκτσέ προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα πανέμορφα αυτά δελφίνια του γλυκού νερού.

Τον Μάιο του 2017 αρκετοί περιηγητές επιβεβαίωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους το κομψό θηλαστικό. Το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ δεν ζει μόνο του, υποστηρίζουν οι ειδικοί, επομένως εάν εντοπίσθηκε κάπου ένα, πιθανόν εκεί κοντά να ζουν και άλλα καθώς τα τελευταία χρόνια μετά τις εντατικές προσπάθειες των αρχών, τα νερά και το οικοσύστημα του ποταμού έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να διατηρηθεί το είδος στον ποταμό πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως η μείωση του θορύβου που επηρεάζει σοβαρά τα δελφίνια τα οποία ακολουθούν τα σόναρ. Επίσης θα πρέπει να απαγορευτούν αυστηρά οι καταστρεπτικές μέθοδοι αλιείας, όπως οι λυχνίες υψηλής τάσης, τα μακριά δίχτυα βυθού καθώς και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Οι τιμωρίες θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές προκειμένου να προστατευθούν τα δελφίνια αλλά και η λεία τους. Εάν χτυπηθεί από ηλεκτρισμό μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να πνιγεί.

Τη δεκαετία του 1980 περίπου 42 οικογένειες δελφινιών αποτελούμενες από 300 μέλη, ζούσαν κατά μήκος του ποταμού Γιανγτσέ. Οι επιστήμονες διατείνονται ότι τα έξυπνα θηλαστικά κρύβονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στον ποταμό προκειμένου να επιβιώσουν ήσυχα σε κάποια ανεξερεύνητα, ήρεμα νερά.

Το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ είναι μοναδικό στο είδος, ζει στον μεσαίο και κάτω ρου του μεγάλου αυτού ποταμού όπου άκμασε για πάνω από 20 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που η βιομηχανική αλιεία και η έκρηξη των μεταφορών τις τελευταίες δεκαετίες το ώθησε στα όρια της εξαφάνισης. Στην αρχαιότητα, το υδρόβιο θηλαστικό θεωρείτο μια θεά που προστάτευε τους ψαράδες και τους ναυτικούς που ταξίδευαν κατά μήκος των 1.700 χλμ του ποταμού από την κεντρική Κίνα μέχρι τον Ειρηνικό. Στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ έχει χαρακτηρισθεί «κρίσιμα απειλούμενο, ενδεχομένως εξαφανισμένο».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παρακολούθηση, η προστασία, η αναζωογόνηση και η αποκατάσταση της οικολογίας του ποταμού Γιανγκτσέ και των φυσικών οικοτόπων θα πρέπει να είναι βασική αποστολή στην Κίνα για τα επόμενα 50 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ