ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ταϊλάνδη: Κλείνει για τους τουρίστες η διάσημη παραλία του «Τhe Beach»

Ταϊλάνδη: Κλείνει για τους τουρίστες η διάσημη παραλία του «Τhe Beach»
REUTERS/Soe Zeya Tun

Είναι ένα πρωινό του Μαΐου. Βρισκόμαστε στον Κόλπο Μάγια στη Θάλασσα Ανταμάν της Ταϊλάνδης, την διάσημη παραλία που έγινε γνωστή από την ομώνυμη ταινία του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (The Beach).

Η παραλία που απεικονιζόταν στην κινηματογραφική παραγωγή ήταν «παρθένα», ονειρική και ερημική. Η πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ. Ο κόσμος συρρέει με κάθε δυνατό μέσο, κατακλύζει κάθε κόκκο άμμου, ρουφά κάθε αχτίδα ηλίου. Οι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται καθώς περνούν τα λεπτά. Έρχονται με βάρκες και τρέχουν να απολαύσουν την ειδυλλιακή ακτή.

Επιστροφή στο παρόν. Από σήμερα (1 Ιουνίου) η πραγματικότητα αλλάζει. Οι Αρχές της Ταϊλάνδης αποφάσισαν να κλείσουν για κάποιο διάστημα την παραλία, απαγορεύοντας την είσοδο σε τουρίστες.

Προς απογοήτευση όσων επιθυμούσαν να την επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι, η παραλία θα είναι κλειστή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορέσει το Τμήμα Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Διατήρησης της Χλωρίδας της Ταϊλάνδης (DNP) να «αναζωογονήσει» την περιοχή.

2018 05 23T000000Z 75020674 RC145E17D750 RTRMADP 3 THAILAND TOURISM

Πηγή: REUTERS/Soe Zeya Tun

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Τουριστική Αρχή της Ταϊλάνδης, τα πλοία δεν θα επιτρέπεται να δένουν στο λιμάνι μπροστά από την παραλία ή να ρίξουν άγκυρα στον κόλπο Λοχ Σαμάχ, που αποτελούν μέρος του μικροσκοπικού νησιού Κο Πι Πι Λε.

«Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών το DNP θα διεξάγει παράκτιες και θαλάσσιες έρευνες ποιότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρώτα το νησί Μπορακάι και τώρα ο Κόλπος Μάγια

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η δημοφιλής παραλία θα κλείσει για το κοινό, παρότι υπάρχουν επίμονα περιβαλλοντικά προβλήματα εδώ και μερικά χρόνια.

Η απόφαση για το κλείσιμο της παραλίας, ακολουθεί αντίστοιχη κίνηση των Αρχών των Φιλιππίνων που έβαλαν «λουκέτο» στο νησί Μπορακάι για έξι μήνες, αρχής γενομένης από τις 26 Απριλίου, καθώς υπήρξαν έντονες ανησυχίες πως το παραδεισένιο θέρετρο μετατρεπόταν σταδιακά σε «καταβόθρα».

Αντιθέτως με την παραλία, βέβαια, που δεν φιλοξενεί ξενοδοχεία ή μόνιμους κατοίκους, το Μπορακάι θα επωμιστεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Thailand's bay made popular by 'The Beach' closes to tourists, by Karla Cripps, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ