ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί θέλει να απαγορεύσει τα… αντηλιακά η Χαβάη

Γιατί θέλει να απαγορεύσει τα… αντηλιακά η Χαβάη
Pixabay

Ένα νομοσχέδιο τομή για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων της Χαβάης αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Η πολιτεία των ΗΠΑ θα απαγορεύσει τη χρήση δημοφιλών… αντηλιακών, που, αποδεδειγμένα, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους υφάλους και τη ζωή που αυτοί φιλοξενούν.

Το Μάιο, η Βουλή ψήφισε νόμο που απαγορεύει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της περιποίησης της επιδερμίδας να πωλούν αντηλιακά τα οποία περιέχουν τα χημικά οξυβενζόνη και οκτινοξικό. Τα στοιχεία αυτά, φαίνεται πως παίζουν μεγάλο ρόλο στις καταστροφές που υφίστανται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Πολλές είναι οι εταιρίες που έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, όπως και δερματολόγοι, οι οποίοι φοβούνται πως ο νόμος θα οδηγήσει στο να μην χρησιμοποιείται καθόλου αντηλιακό, όπως αναφέρει η Washington Post.

Όμως και παρά τις αντιδράσεις, ο κυβερνήτης της Χαβάης αναμένεται να υπογράψει το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα και να κάνει την πολιτεία την πρώτη – παγκοσμίως – που προχωρά σε τόσο δραστικές κινήσεις.

Το SB 2571, όπως ονομάζεται το νομοσχέδιο, αναφέρει σαφώς πως τα παραπάνω χημικά στοιχεία έχουν πολλές «αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη ζωή του». Στόχος των ιθυνόντων είναι τα αντηλιακά που περιέχουν τα χημικά να μην διατίθενται πλέον ελεύθερα. Βέβαια, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το θέλουν να τα αγοράζουν με… συνταγή γιατρού.

Ο Γερουσιαστής Μάικ Γκάμπαρντ, μιλώντας στην εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, ανέφερε πως η Χαβάη, μία χώρα που περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους, πρέπει να θέσει το παράδειγμα για την προστασία τους. Όπως είπε, το νομοσχέδιο «θα επιφέρει θεαματική αλλαγή στην προστασία της θαλάσσιας ζωής και της υγείας των ανθρώπων».

Οι επιπτώσεις των χημικών

Έρευνες έχουν δείξει πως η οξυβενζόνη και το οκτινοξικό προκαλούν θνησιμότητα στα κοράλλια, αυξάνουν τη διαδικασία της λεύκανσης και έχουν επιβαρυντικές επιπτώσεις στη ζωή των θαλάσσιων όντων.

Ακόμη, έχει αποδειχθεί πως αυτά τα χημικά μειώνουν την ικανότητα των κοραλλιών να προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Το νομοσχέδιο δείχνει πως η μόλυνση από την οξυβενζόνη και το οκτινοξικό αυξάνεται συνεχώς», καθώς οι λουόμενοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν επικίνδυνα αντηλιακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ