ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Γιατί αποτυγχάνει το μέτρο με τη χρέωση για τη χρήση πλαστικής σακούλας

Αυστραλία: Γιατί αποτυγχάνει το μέτρο με τη χρέωση για τη χρήση πλαστικής σακούλας
EPA/BEN RUSHTON

H χρέωση της πλαστικής σακούλας, στο πλαίσιο της επιβολής τέλους για την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, φαίνεται πως δεν «περνάει» στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα μεγάλες εταιρείες να ενδίδουν στις πιέσεις των καταναλωτών και να κάνουν πίσω στο συγκεκριμένο μέτρο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία, το Coles, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει να χρεώνει τους πελάτες της για τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν υποκύπτοντας στις πιέσεις των καταναλωτών.

Στα τέλη Ιουνίου το Coles όπως και η άλλη μεγάλη αλυσίδα Woolworths απέσυραν τις πλαστικές σακούλες στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Αυστραλία για να περιορίσει τη χρήση τους και άρχισαν να πουλούν επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες με ένα μικρό αντίτιμο.

Όμως πολλοί πελάτες εξοργίστηκαν επειδή ήταν αναγκασμένοι να έχουν μαζί τους δικές τους τσάντες ή να αγοράζουν πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων προς 15 σεντ Αυστραλίας (9,5 σεντ του ευρώ). Μάλιστα καταγράφηκαν περιστατικά επιθέσεων εναντίον των εργαζομένων στο Coles, ενώ έντονη ήταν η οργή και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Για ένα διάστημα και οι δύο αλυσίδες καταστημάτων συμφώνησαν να πάψουν να χρεώνουν τους πελάτες για τις σακούλες πολλαπλών χρήσεων που τους προσφέρουν. Όμως παρόλο που επρόκειτο να επαναφέρουν τη χρέωση από τις 12 Ιουλίου δεν το έκαναν, αντίθετα παρέτειναν τη δωρεάν διάθεσή τους επ’ αόριστον.

Οι πλαστικές τσάντες μίας χρήσης απαγορεύονται στις περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας, με εξαίρεση τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια.

Όμως οι τσάντες που προσφέρει το Coles είναι πιο παχιές από τις κλασικές πλαστικές σακούλες και θεωρούνται πολλαπλών χρήσεων. Για τον λόγο αυτό εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Η Greenpeace Αυστραλίας επέκρινε την απόφαση του Coles να δίνει δωρεάν τις πλαστικές σακούλες αποτελεί «προδοσία» και θα αυξήσει τον όγκο των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ