ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια φυλή στην Ινδία θυσίασε μια αρχαία παράδοσή της για την προστασία του περιβάλλοντος

Μια φυλή στην Ινδία θυσίασε μια αρχαία παράδοσή της για την προστασία του περιβάλλοντος
Φωτογραφία αρχείου EPA/RAJAT GUPTA

Στην πολιτεία Ναγκαλάντ της Ινδία, κατοικεί μια φυλή που εγκατέλειψε την αρχαιότερη παράδοσή της για να προστατέψει το περιβάλλον.

Η 76χρονη σήμερα Chaiyievi Zhiinyii ήταν μια πολύ καλή κυνηγός ωστόσο σταμάτησε να ασχολείται με αυτό το 2001.

Η φυλή αυτή εγκατέλειψε την σημαντικότερη πηγή βιοπορισμού της πριν από περίπου 20 χρόνια για να προφυλάξει την άγρια πανίδα της φύσης για τις μελλοντικές γενιές.

Για αιώνες, οι κάτοικοι αυτού του απομονωμένου, ορεινού χωριού περνούσαν τον χρόνο τους κυνηγώντας. Σκότωναν ζώα τόσο για να τραφούν αλλά και επειδή ήταν μέρος της παράδοσης και του τρόπου ζωής τους, αναφέρει το BBC σε αφιέρωμά του.

Το 1993, κάποιοι κάτοικοι ξεκίνησαν μια καμπάνια για να σταματήσει το κυνήγι. Αφυπνίστηκαν από το γεγονός ότι ένα είδος φασιανού που ζούσε στα μέρη τους, άνηκε στα είδη που είναι υπό εξαφάνιση και το οποίο παραδοσιακά κατανάλωναν.

16107044

EPA/RAJAT GUPTA (Φωτογραφία αρχείου)

Τότε το συμβούλιο του χωριού αυτού όρισε μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία το κυνήγι απαγορεύτηκε. Το 1998 η περιοχή αυτή ονομάστηκε Khonoma Nature Conservation and Tragopan Sanctuary.

Στα επόμενα χρόνια, εκτός από την εξ ολοκλήρου απαγόρευση του κυνηγιού, έβαλαν τέλος και στην υλοτομία, το κάψιμο και την εμπορική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των δασών που περιβάλλουν το χωριό.

Ως ενθύμιο, τα μέλη της φυλής κράτησαν στα σπίτια τους κεφάλια από τα θηράματά τους καθώς και διάφορα κυνηγετικά όπλα, ως διακοσμητικά.

Για πολλούς κυνηγούς τα όπλα αυτά θυμίζουν τις δεξιότητες και το θάρρος τους και αντιπροσωπεύουν μια ιερή πρακτική που περνά από γενιά σε γενιά.

10655878

EPA/STR (Φωτογραφία αρχείου)

Σήμερα, έχουν πολλούς λόγους να είναι υπερήφανοι και μεταξύ άλλων είναι η μεγάλη ποικιλία φυτών που συναντά κανείς στην περιοχή τους, πολλά εκ των οποίων έχουν ιαματικές ιδιότητες, αλλά και για την μεγάλη ποικιλία άγριων λαχανικών.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων εκτείνεται και στις πρακτικές καλλιέργειας: δεν χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ έχουν δημιουργήσει και ένα σύστημα γεωργικής εκμετάλλευσης και άρδευσης για να έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

«Η ζωή μας, η παράδοσή μας και ο πολιτισμός εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και είμαστε αποφασισμένοι να την προστατέψουμε», λέει ο πρόεδρος του Khonoma Nature Conservation and Tragopan Sanctuary.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ