ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μία φάλαινα μπελούγκα στα νερά του Τάμεση

Μία φάλαινα μπελούγκα στα νερά του Τάμεση
REUTERS/Toby Melville

Μία φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε να κολυμπάει στον ποταμό Τάμεση, ανησυχώντας τους ειδικούς πως ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο πρώτος που είδε τη φάλαινα ήταν ο οικολόγος Dave Andrews, ο οποίος ανάρτησε και βίντεο του θαλάσσιου θηλαστικού να κολυμπάει στο Κοόυλχαουζ Φορτ κοντά στο Έσεξ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως γράφω κάτι τέτοιο, αλλά σοβαρά, μία ΦΑΛΑΙΝΑ ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ είναι στον Τάμεση».

Ο Andrews ανέφερε πως η φάλαινα είχε βρει τροφή ανάμεσα στα ποταμόπλοια και για περίπου μία ώρα δεν είχε απομακρυνθεί πάνω από 200 μέτρα.

Οι φάλαινες μπελούγκα που ξεχωρίζουν λόγω των λευκών σημαδιών και συνήθως βρίσκονται στα κρύα αρκτικά νερά της Γροιλανδίας, του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ και της Θάλασσας Μπάρεντς.

Η υπεύθυνη του τμήματος επιστήμης και διατήρησης του πληθυσμού των φαλαινών στη φιλανθρωπική οργάνωση ORCA προειδοποίησε πως το θηλαστικό ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Λαμβάνοντας υπόψιν πόσο μακριά είναι το ζώο από τον τόπο του, μπορεί να αγχωθεί και να τρομοκρατηθεί οπότε είναι βασικό όσοι το παρακολουθούν, να είναι προσεκτικοί και να κρατούν αποστάσεις».

Σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic, οι φάλαινες μπελούγκα μπορεί να έχουν μήκος από 4 έως 6 μέτρα. Έχουν ένα στρογγυλεμένο μέτωπο και κανένα ραχιαίο πτερύγιο.

Beluga whale spotted in River Thames, By James Masters, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ