ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ευρωπαϊκή πόλη που σε «κερνάει» μπύρα ή παγωτό αν… αφήσεις το αυτοκίνητό σου

Η ευρωπαϊκή πόλη που σε «κερνάει» μπύρα ή παγωτό αν… αφήσεις το αυτοκίνητό σου
ΕΡΑ/φωτογραφία αρχείου

Δελεαστικά κίνητρα στους κατοίκους και τους τουρίστες για να «εγκαταλείψουν» τα αυτοκίνητά τους και να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, δίνει μια ευρωπαϊκή πόλη.

Έτσι, όσοι επιλέγουν να πάνε στη δουλειά τους ή τη βόλτα τους με ποδήλατο ανταμείβονται με μια σειρά από παροχές, όπως για παράδειγμα μια μπύρα, ένα παγωτό ή ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο.

Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία γίνεται πράξη στη Μπολόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας των τοπικών αρχών να στηρίξουν την «πράσινη» μετακίνηση.

Πώς λειτουργεί το «πρόγραμμα ανταμοιβής»

Το πρόγραμμα ονομάζεται Bella Mossa, και είναι μια ιδέα του Μάρκο Αμαντόρι. Στο πλαίσιό του όσοι επιλέξουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ και να μετακινηθούν με ποδήλατο, με τα πόδια ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανταμείβονται με πόντους, οι οποίοι τους εξασφαλίζουν μια σειρά από δωρεάν παροχές.

Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να «κατεβάσουν» στο κινητό τους την σχετική εφαρμογή, να καταχωρήσουν σε αυτήν τον «πράσινο» τρόπο μετακίνησής τους και τη διαδρομή τους και στη συνέχεια θα εξαργυρώσουν τους πόντους που θα μαζέψουν με μία από τις παρεχόμενες προσφορές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 100 τοπικές επιχειρήσεις στις οποίες οι πολίτες μπορούν να «εξαργυρώσουν» τους πόντους που μαζεύουν για την οικολογική τους συμπεριφορά.

Είναι τέτοιος ο ζήλος των Ιταλών, που μάλιστα συναγωνίζονται ποιος θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους και άρα θα απολαύσει περισσότερες δωρεάν παροχές.

Η εφαρμογή διασφαλίζει πως όσοι την χρησιμοποιούν λένε την αλήθεια για τις μετακινήσεις τους και δεν «κλέβουν», ενώ παρέχει και πληροφόρηση σχετικά με το πόσο CO2 λιγότερο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ