ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτογραφίες ή πίνακες; Με το βλέμμα στην κλιματική αλλαγή

Φωτογραφίες ή πίνακες; Με το βλέμμα στην κλιματική αλλαγή
Zaria Forman/Instagram

Μία ακροβασία μεταξύ πραγματικότητας και τέχνης: Τα έργα της Zaria Forman είναι τόσο αληθοφανή που πολύ εύκολα τα περνά κανείς για φωτογραφίες. Όμως, δεν είναι…

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, η Ζαρία Φόρμαν εστιάζει την καλλιτεχνική προσοχή της στην κλιματική αλλαγή, σε μία προσπάθεια να ενημερώσει, να αφυπνίσει, να ευαισθητοποιήσει.

https://www.instagram.com/p/Btqk-ukn5ft
https://www.instagram.com/p/BtTxSajHzmO

«Στόχος της δουλειάς μου είναι να δώσω στους ανθρώπους μία ευκαιρία να συνδεθούν με αυτά τα τοπία, τα οποία απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Τα δεδομένα, τα επιστημονικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ωστόσο, νομίζω πως χρειάζεται κανείς κάποιου είδους συναισθηματική εμπλοκή, την οποία είναι σε θέση να προσφέρει η τέχνη, προκειμένου να αφομοιωθεί ευκολότερα η πληροφορία που συλλέγουν οι επιστήμονες», εξηγεί η ίδια στο BBC.

https://www.instagram.com/p/BpW4Ps_gTlf

Ανταρκτική, Γροιλανδία, Αρκτική

Ταξιδεύει στις εσχατιές του κόσμου μαζί με αποστολές της NASA, ώστε να συγκεντρώσει το υλικό της δουλειάς της, τις φωτογραφίες των τοπίων, τα οποία στη συνέχεια, θα αποτυπώσει με ακρίβεια στον καμβά.

https://www.instagram.com/p/BqXUJmEgC1F
https://www.instagram.com/p/BomOi88gORi

«Η έμπνευση για τους πίνακές μου προέκυψε στα παιδικά μου χρόνια, όταν ταξίδευα με την οικογένειά μου στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Ανέπτυξα μία εκτίμηση για την ομορφιά και την απεραντοσύνη του ουρανού και της θάλασσας που αέναα άλλαζαν», εξηγεί η ίδια για τη δουλειά της και συνεχίζει: «Στη δουλειά μου εξερευνώ τις στιγμές της μετάβασης, της αναταραχής και της ηρεμίας στα τοπία αλλά και την επίδρασή τους στους θεατές. Η διαδικασία αυτή μου υπενθυμίζει πόσο μικροσκοπικοί είμαστε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πανίσχυρες δυνάμεις της φύσης».

https://www.instagram.com/p/BuHDfk7nCv3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ