ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντική «βόμβα» απειλεί τα νησιά του Σολoμώντα

Περιβαλλοντική «βόμβα» απειλεί τα νησιά του Σολoμώντα
The Australian High Commission Solomon Islands via AP

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα Νησιά του Σολoμώντα λόγω μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας: Οι θάλασσες έχουν μολυνθεί, τα ψάρια πεθαίνουν στα νερά και οι ντόπιοι είναι σε απόγνωση.

Ένα φορτηγό πλοίο, το Solomon Trader, με σημαία του Χονγκ Κονγκ προσάραξε στις 5 Φεβρουαρίου στο νησί Ρένελ, καθώς παρασύρθηκε λόγω κυκλώνα στη περιοχή.

Από το πλοίο υπήρξε διαρροή 75 τόνων πετρελαίου, ενώ υπολογίζεται πως 600 ακόμα τόνοι παραμένουν στις δεξαμενές του.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το νότιο κομμάτι του Ρένελ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη κοραλλιογενής ατόλη στον κόσμο.

Τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν ειδικούς για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Η κυβέρνηση των Νησιών Σολoμώντα ισχυρίζεται πως την ευθύνη για την ανέλκυση του πλοίου έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Μες τη σειρά της King Trader Ltd., πλοιοκτήτρια εταιρεία, έστειλε μια ομάδα για να βοηθήσει στην επιχείρηση ανέλκυσης, ενώ η Bintan, ως ναυλώτρια εταιρεία, υποστήριξε πως δεν φέρει νομική ευθύνη για το πλοίο και για το ατύχημα, αν και ζήτησαν συγγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής για την οικολογική καταστροφή.

Ένας ντόπιος, ο Πολ Νέιλ μιλά στη Guardian για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις θάλασσές μας για να ψαρέψουμε και να φάμε. Υποφέρουμε».

Μια άλλη κάτοικος αναφέρει πως αναγκάζονται να μαζεύουν το νερό της βροχής για να πιούνε, καθώς οι πηγές τους έχουν μολυνθεί.

Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης OceansWatch πιστεύει πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν όσο περνούν οι μέρες.

«Περίπου 300 άτομα δεν θα έχουν φρέσκα ψάρια (σσ. που είναι το βασικό τους φαγητό), ενώ είναι θέμα χρόνου το πετρέλαιο να φτάσει στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ