ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πνίγουν» τα πάντα: Βρέθηκε πλαστική σακούλα στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

«Πνίγουν» τα πάντα: Βρέθηκε πλαστική σακούλα στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών
Facebook/Five Deeps Expedition

Ένας Αμερικανός εξερευνητής των θαλασσών κατάφερε να κάνει την βαθύτερη κατάδυση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία με βαθυσκάφος και επέστρεψε στην επιφάνεια με ένα δυσάρεστο μήνυμα.

Ο Victor Vescovo ταξίδεψε 10.927 μέτρα στο Challenger Deep, στη νότια πλευρά του Mariana Trench στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην προσπάθειά του να γνωρίσει και καταγράψει τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών του πλανήτη.

Έφτασε σε βάθος 11 χιλιομέτρων – μία από τις καταδύσεις του κράτησε 4 τέσσερις ώρες – και κατέρριψε το ρεκόρ για την βαθύτερη κατάδυση στην ιστορία από ένα και μόνο άτομο, όπως γνωστοποίησε η ομάδα του. Το προηγούμενο ρεκόρ το κρατούσε ο James Cameron από το 2012.

Ο Vescovo εντόπισε τέσσερα νέα είδη που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την ιστορία της Γης, αλλά παρατήρησε ακόμη και σε τόσο μεγάλο βάθος υπάρχουν πλαστικά. Συγκεκριμένα, εντόπισε μία πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκών.

Τα είδη που εντοπίστηκαν θα υποβληθούν σε εξετάσεις για να διερευνηθεί αν έχουν στον οργανισμό τους μικροπλαστικά.

Ο 53χρονος εξερευνητής, μιλώντας στο CNNi, τόνισε πως έκανε το ταξίδι για να δοκιμάσει τα ανθρώπινα όρια και να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της επιστήμης.

«Είναι φυσική κλίση του ανθρώπου να φτάνει στα άκρα», είπε ο Vescovo και προσέθεσε: «Θεωρώ πως είναι ένα υπέροχο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που μας ωθεί στο να φτάνουμε τους εαυτούς μας στα όρια, κάτι το οποίο μας έχει βοηθήσει σαν είδος να φτάσουμε εκεί που είμαστε σήμερα».

Το ταξίδι του έγινε με ένα βαθυσκάφος ονόματι «The Limiting Factor» και καταγράφηκε σε βίντεο για να παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ του Discovery Channel.

Στόχος της αποστολής ήταν να γίνει μία λεπτομερής καταγραφή των πέντε βαθύτερων σημείων των ωκεανών με σόναρ. Πλην του Mariana Trench, η ομάδα έχει, επίσης, κάνει αποστολές στο Puerto Rico Trench στον Ατλαντικό Ωκεανό, το South Sandwich Trench του Νότιου Ατλαντικού και το Java Trench του Ινδικού Ωκεανού.

Επόμενος σταθμός είναι το ανεξερεύνητο Molloy Deep του Αρκτικού Ωκεανού, όπου η ομάδα αναμένεται να καταδυθεί τον Αύγουστο του 2019.

Ο Vescovo δηλώνει υπερήφανος για τις επιστημονικές του ανακαλύψεις και για το πλοιάριο της ομάδας που άντεξε στο δύσκολο τεστ.

Deepest ever dive finds plastic bag at bottom of Mariana Trench, by Francesca Street

ΔΗΜΟΦΙΛΗ