ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μαλαισία: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας

Μαλαισία: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας
Borneo Rhino Alliance

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας στη Μαλαισία, αφήνοντας πίσω του μόλις έναν θηλυκό σπάνιο ρινόκερο του ίδιου είδους.

Ο Ταμ, όπως τον είχαν ονομάσει, είχε εμφάνισε ανεπάρκεια σε διάφορα όργανά του προτού πεθάνει. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η Συμμαχία Ρινόκερων του Βόρνεο (BORA), με ανάρτηση που έκανε στο facebook.

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι το είδος του μικρότερου ρινόκερου σε όλο τον κόσμο, και φτάνουν το 1,30 σε ύψος όταν αναπτυχθούν πλήρως. Είναι οι μόνοι ασιατικοί ρινόκεροι με δύο κέρατα και καλυμμένοι με μαλλιά.

Το ζώο βρίσκεται στην Ινδονησία, στην Μαλαισία, ενώ εκτιμάται ότι μερικά βρίσκονται και στη νότια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το WWF.

Δεν είναι σαφές πόσοι ακόμα ρινόκεροι του είδους αυτού υπάρχουν, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν λιγότεροι από 80 στην άγρια φύση.

Η BORA επισημαίνει ότι το είδος είναι υπό εξαφάνιση, καθώς τα λίγα ζώα που εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν είναι αρκετά για να τα σώσουν.

rhino 2

Ο Ταμ είχε αιχμαλωτιστεί στο Πάρκο Sabah Tabin, όπου οι υπεύθυνοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να γίνει αναπαραγωγή με τους θηλυκούς ρινόκερους που ήταν επίσης αιχμάλωτα. Οι ελπίδες αυτές, όμως, εξανεμίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι οι θηλυκοί ρινόκεροι ήταν άγονοι.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση του είδους στη Μαλαισία έχουν πλέον επικεντρωθεί στην τεχνολογία της αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όλες οι προσπάθειες, όμως, μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.

Οι ρινόκεροι βρίσκονται υπό εξαφάνιση παγκοσμίως. Ο δυτικός μαύρος ρινόκερος, της δυτικής Αφρικής, ανακηρύχθηκε ότι απειλείται με εξαφάνιση το 2013. Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος πέθανε πέρσι, θέτοντας επίσης και αυτό το είδος υπό απειλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ