Το επικό ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς άφησε άφωνους τους επιστήμονες
Ένα επικό ταξίδι πραγματοποίησε μια μικρή αρκτική αλεπού, η οποία βρέθηκε στον βόρειο Καναδά, περπατώντας συνολικά 3.506 χιλιόμετρα από τα νησιά Svalbard της Νορβηγίας, μέσα σε 76 μέρες.
Όπως ανέφερε σε δημοσίευμα της η εφημερίδα της Γροιλανδίας «Sermitsiaq», το ταξίδι της αλεπούς άφησε άφωνους τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές στο Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας τοποθέτησαν στην αλεπού μια συσκευή εντοπισμού και την απελευθέρωσαν στην άγρια φύση στην ανατολική ακτή του Spitsbergen πέρυσι τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το BBC, η αλεπού ήταν κάτω του ενός έτους όταν ξεκίνησε δυτικά προς αναζήτηση φαγητού. Έφτασε στην Γροιλανδία μόλις 21 μέρες αργότερα, προτού συνεχίσει για το δεύτερο μέρος του ταξιδιού της. Μετά από συνολικά 76 μέρες, εντοπίστηκε στο νησί Ellesmere του Καναδά.
Αυτό που άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες, δεν ήταν τόσο τα χιλιόμετρα της διαδρομής, όσο η ταχύτητα με την οποία τα κάλυψε – υπολογίζεται ότι διένυε κατά μέσο όρο περίπου 46 χιλιόμετρα την ημέρα, φτάνοντας μερικές φορές μέχρι και τα 155 χιλιόμετρα.
«Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας στην αρχή. Νομίζαμε στην αρχή ότι ήταν νεκρή, ή ότι την είχαν μεταφέρει εκεί με βάρκα, αλλά δεν υπήρχαν βάρκες στην περιοχή. Μείναμε κατάπληκτοι», δήλωσε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Eva Fuglei. Καμία αλεπού δεν έχει καταγραφεί να έχει ταξιδέψει τόσο μακριά, τόσο γρήγορα στο παρελθόν.
«Αυτή η αλεπού πήγε πολύ μακρύτερα από οποιεσδήποτε άλλες έχουμε καταγράψει στο παρελθόν, κάτι που δείχνει την εξαιρετική ικανότητα αυτού του μικρού πλάσματος», ανέφερε.
Το Ινστιτούτο έδωσε και ένα γράφημα που δείχνει τη διαδρομή της αρκτικής αλεπούς, η οποία έκανε δύο στάσεις στην πορεία της.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να κουλουριαζόταν στο χιόνι για να αντιμετωπίσει τις κακές καιρικές συνθήκες και ότι έβρισκε φαγητό, όπως θαλασσοπούλια, σε ανοιχτά κανάλια νερού.
Η συρρίκνωση των πάγων στην Αρκτική έχει αντίκτυπο στις αρκτικές αλεπούδες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται την Ισλανδία, ενώ εν ευθέτω χρόνω ο πληθυσμός του Svalbard θα μπορούσε να απομονωθεί.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο απόλυτος εφιάλτης: Σύντομα οι κατσαρίδες θα είναι δύσκολο να εξολοθρευτούν
Ανακάλυψη: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ζούσαν δίπλα σε τεράστια πουλιά
Κλιματική αλλαγή: Άστατος, βροχερός αλλά και… θερμότερος από το φυσιολογικό ο Ιούνιος
Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, πάνω κατά μία μονάδα - Φωτιά στα καύσιμα, αύξηση 20% στο μοσχάρι
12:51
Ραφήνα: Στα χέρια των αρχών 26χρονος Τούρκος που καταζητείτο με ερυθρά αγγελία για ανθρωποκτονία
12:50
Ιρανός πρόεδρος: «Καταδικασμένη σε αποτυχία οποιαδήποτε απόπειρα να αναγκαστεί το Ιράν να παραδοθεί»
12:36
Κεφαλονιά: Στον εισαγγελέα οι τρεις που συνελήφθησαν για τον θάνατο της 19χρονης (vid&pic)
12:26