ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος του 2019 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος του 2019 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία
AP Photo/Michael Probst

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, με τα πρώτα αρχεία να χρονολογούνται στο 1880.

Σύμφωνα με Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ο Ιούλιος του 2019 ήταν κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από το μέσο όρο μηνιαίων θερμοκρασιών του 20ού αιώνα.

Για τους μετεωρολόγους, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, αφού αρκετές ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν θερμοκρασίες – ρεκόρ όλων των εποχών, τον Ιούλιο, αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανοδική αυτή τάση στη θερμοκρασία θα συνεχιστεί, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ο περασμένος μήνας κατέρριψε το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου του 2016, κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου, ενώ o φετινός Ιούνιος «έσπασε» το ρεκόρ θερμοκρασίας των τελευταίων 140 ετών.

H εκτίμηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, έρχεται σε συνέχεια των δεδομένων του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus για την κλιματική αλλαγή, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Copernicus, η θερμοκρασία τον Ιούλιο 2019 ήταν 0,56 βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2000. Είναι σχεδόν 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο, που αποτελεί τη βάση αναφοράς των εμπειρογωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πως το 2019 θα περιληφθεί στο τοπ 5 των πιο ζεστών ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ