ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Sudan: H Google τιμά με Doodle έναν ευγενικό γίγαντα

Sudan: H Google τιμά με Doodle έναν ευγενικό γίγαντα
(AP Photo)

Τον «ευγενικό γίγαντα» Σουδάν, τον τελευταίο αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκερο που πέθανε το 2018, τιμά σήμερα με Doodle η Google.

Ο 45χρονος Σουδάν, που πέθανε το 2018, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Η ομάδα των κτηνιάτρων που τον φρόντιζε αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία, θεωρώντας πως η κατάστασή του δεν θα βελτιωνόταν.

Όπως ανέφερε η ομάδα WildAid ο Σουδάν ζούσε σε κέντρο προστασίας ζώων στην Κένυα, περικυκλωμένος από ένοπλους φύλακες που προσπαθούσαν να τον σώσουν από λαθροθήρες.

«Ήταν ένας ευγενικός γίγαντας, η προσωπικότητά του ήταν απίστευτη και αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του πολλοί ήταν αυτοί που τον φοβούνταν. Αλλά δεν είχε κανένα κακό στοιχείο» είχε πει παλαιότερα ο Elodie Sampere, εκπρόσωπος του κέντρου.

Οι ειδικοί πήραν γενετικό δείγμα από τον Σουδάν, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τα δύο θηλυκά του είδους, αποκάλυψε ο Sampere.

«Απλώς ελπίζουμε ο κόσμος να μάθει από την απώλεια του Sudan και να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να σταματήσει το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων», ανέφερε ο διευθυντής της WildAid, Peter Knights.

Οι ρινόκεροι στοχοποιούνται από λαθροθήρες, καθώς στην Ασία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα κέρατά τους έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το κέρας τους προσφέρει περισσότερα κέρδη από το εμπόδιο ναρκωτικών.

Το κέντρο προστασίας ζώων, όπου φιλοξενείτο ο Sudan, έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αποστέλλοντας ακόμη και «μυστικούς πράκτορες» σε γειτονικές περιοχές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για λαθροθήρες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο ρινόκερος αντιμετώπιζε προβλήματα υπογεννητικότητας, κάτι που έκανε την αύξηση του αριθμού του είδους ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ο Σουδάν είχε γίνει είδηση περίπου ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, όταν το Tinder τον ονόμασε τον «πιο περιζήτητο εργένη στον κόσμο» προσπαθώντας να συγκεντρώσει κονδύλια για την προστασία του είδους του.

Ο βόρειος μαύρος ρινόκερος έχει ήδη εξαφανιστεί εδώ και χρόνια λόγω της λαθροθηρίας. Απομένουν ακόμη πέντε είδη ρινόκερου στον κόσμο και όλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ