ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ελληνική εταιρεία «έσωσε» τον εξωτικό Μαυρίκιο από τεράστια οικολογική καταστροφή

Ελληνική εταιρεία «έσωσε» τον εξωτικό Μαυρίκιο από τεράστια οικολογική καταστροφή

Μία ελληνική εταιρία, η Polyeco, πρωταγωνίστησε στον πλήρη καθαρισμό του Μαυρίκιου, στον Ινδικό Ωκεανό, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της, το καλοκαίρι του 2020. 

Με εξειδικευμένα μηχανήματα, που έφτασαν επί τούτου στο εξωτικό νησί με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος τύπου Antonov και έμπειρο, καταρτισμένο προσωπικό, η ελληνική εταιρεία κατόρθωσε να καθαρίσει περί τους 2.700 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων από τις ακτές, μέσα σε τέσσερις μήνες.

Το χρονικό της καταστροφής

Όταν στις 26 Ιουλίου 2020 ένα ιαπωνικών συμφερόντων πλοίο, το «MV Wakashio», προσέκρουσε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο νότια του Μαυρίκιου, κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτή η νησιωτική χώρα του Ινδικού ωκεανού, θα βρισκόταν, λίγες ημέρες μετά, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της ιστορίας της. Διότι, χρειάστηκε να περάσουν μερικές ημέρες αδράνειας, ώστε να διαπιστωθεί πως οι περίπου 1000 τόνοι μαζούτ που μετέφερε το πλοίο, είχαν διαχυθεί στη θάλασσα, φτάνοντας στις ακτές και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Εκτιμάται πως εκείνο το διάστημα το πετρέλαιο έφτασε να μολύνει 44 χιλιόμετρα ακτογραμμής στον Μαυρίκιο, μιας χώρας που ζει κατ’ εξοχήν από τον τουρισμό. Το γεγονός σήμαινε αυτομάτως τεράστια οικονομική ζημιά, που προστέθηκε στην οικολογική και έφερε στη χώρα αναταραχές και συγκρούσεις. Τότε, ήταν που η κυβέρνηση ανέθεσε τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της ζημιάς σε έναν ελληνικό όμιλο, τον όμιλο Polyeco, που εξειδικεύεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων. Στο πολύ δύσκολο έργο κλήθηκε να συνδράμει και η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Le Floch Dépollution.

Ο Όμιλος Polyeco στον Μαυρίκιο

Η ανταπόκριση του ομίλου Polyeco ήταν άμεση και δυναμική: Κινητοποιήθηκαν όχι μόνο τα στελέχη της εταιρείας που ήδη επί 4 χρόνια είχε παρουσία στον Μαυρίκιο, αλλά και ολόκληρος ο μηχανισμός της, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον συντονισμό της απορρύπανσης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος και άμεσα ναυλώθηκε ένα ειδικό αεροσκάφος, τύπου Antonov 124, ικανό να μεταφέρει 150 τόνους φορτίου, ώστε να μεταφερθεί άμεσα και επί τόπου ο απαραίτητος, εξειδικευμένος αντιρρυπαντικός εξοπλισμός.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν μήκος 69 μέτρα και είναι τα μεγαλύτερα που μπορούν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Sir Seewoosagur Ramgoolam» του Μαυρικίου. Με το Antonov μεταφέρθηκε στο νησί εξοπλισμός συνολικού βάρους περίπου 50 τόνων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η Polyeco διατηρεί βάσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επί τόπου χρειάστηκε να μεταφερθεί και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος, κατάλληλο για δράση στα ρηχά και επομένως απαραίτητο για να προσεγγίσει κατά το δυνατόν περισσότερο τα κοραλλιογενή σημεία του υφάλου που είχε προσαράξει το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο.

Η όλη επιχείρηση μεταφοράς διήρκεσε μόλις δύο ημέρες και η διαδικασία απορρύπανσης ξεκίνησε άμεσα, με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Η επιχείρηση απορρύπανσης της Polyeco στον Μαυρίκιο

Με την ελληνική σημαία «οδηγό», μία τεράστια επιχείρηση στήθηκε και ξεκίνησε της δράσης της μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Συνολικά, εκτιμάται ότι συλλέχθηκαν περί τους 2.700 τόνους αποβλήτων, ενώ το έργο της απορρύπανσης των ακτών από τα πετρελαϊκά απόβλητα, ολοκληρώθηκε τελικά μέσα σε 4 μήνες, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Συνολικά απασχολήθηκαν 350 εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προήλθε από τον ντόπιο πληθυσμό – κυρίως ψαράδες, οι οποίοι είχαν μείνει άνεργοι μετά τη διαρροή του πετρελαίου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού, εφαρμόστηκαν πέντε διαφορετικές τεχνικές, αναλόγως με τις επί τόπου συνθήκες, τον τύπο της ακτογραμμής και το επίπεδο μόλυνσης: Πλύσιμο με νερό υπό υψηλή πίεση σε τεχνητές κατασκευές, σκούπισμα με απορροφητικά μέσα και τη χρήση μαλακών βουρτσών σε ευαίσθητες επιφάνειες, κοπή της ρυπασμένης με πετρέλαιο βλάστησης, συλλογή φυκιών σε περιοχές με υψηλή ρύπανση και πλύσεις με νερό σε υψηλή πίεση, ήταν τα «όπλα» της Polyeco ενάντια στη ρύπανση. Τελικά επιτεύχθηκε η πλήρης απορρύπανση έξι διαφορετικών τύπων ακτών (τεχνητές δομές, βραχώδεις επιφάνειες, λασπώδεις ακτές, αμμώδεις παραλίες και ακτές με μαγκρόβια βλάστηση).

Τα συλλεχθέντα απόβλητα αρχικά μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Polyeco στον Μαυρίκιο, ώστε να γίνει επί τόπου η διαλογή, η ανασυσκευασία και η προσωρινή αποθήκευσή τους, προτού εξαχθούν, μέσω ειδικά ναυλωμένων πλοίων, στις εγκαταστάσεις της Polyeco στην Ελλάδα για να υποστούν ειδική επεξεργασία.

Ο Όμιλος Polyeco δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων, όντας σήμερα μία εκ των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών πανευρωπαϊκά στον τομέα της. Η πρόσφατη επιτυχημένη της επιχείρηση στον Μαυρίκιο, μία από τις περιοχές της υφηλίου με σπάνιο οικοσύστημα και βιοποικιλότητα, καταγράφεται παγκοσμίως ως μία καθοριστικής σημασίας δράση για την προστασία του πλανήτη.