Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Ώρα να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους μας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Ώρα να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους μας

Το νερό και η σημασία του για τη ζωή είναι αδιαμφισβήτητο. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, η αξία του νερού, των υδάτινων πόρων, αναγνωρίζεται πλήρως, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία παγκόσμια εκστρατεία για την προσεκτική του διαχείριση. Η επάρκεια του νερού είναι πρωταρχικό ζητούμενο όχι μόνο για την ευημερία, αλλά και για την ίδια την επιβίωση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που κάθε χρόνο τιμάται στις 22 Μαρτίου, ας δούμε αναλυτικότερα περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Τα «παράδοξα» του νερού

Ένα από τα μεγαλύτερα «παράδοξα» που μπορεί ίσως να σκεφτεί κάποιος είναι το πώς, ενώ ολόκληρος ο πλανήτης είναι καλυμμένος κατά 70% περίπου από νερό, πώς γίνεται να υφίσταται ζήτημα με την επάρκεια; Το κρίσιμο θέμα εδώ είναι πως από το νερό αυτό στον πλανήτη Γη, ελάχιστο είναι πόσιμο! Αναλυτικότερα, το νερό στη Γη βρίσκεται στους ωκεανούς στην ξηρά και στην ατμόσφαιρα. Το νερό στους ωκεανούς καλύπτει το 97% της συνολικής ποσότητας και είναι αλμυρό. Το νερό της ξηράς, που είναι γλυκό καλύπτει το υπόλοιπο 3%, καθώς στην ατμόσφαιρα περιέχεται ένα πολύ μικρό ποσοστό νερού. Από το 3% του γλυκού νερού της Γης, το 79% σχεδόν βρίσκεται στους πόλους σε παγωμένη μορφή, το 20% είναι υπόγεια ύδατα και μόλις το 1% είναι – υπό προϋποθέσεις – πόσιμο.

Είναι φανερό πως πρόκειται για μία πάρα πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με την αρχική εντύπωση που έχει κάποιος. Με βάση τα στοιχεία αυτά, γίνεται απολύτως σαφές το πώς προκύπτει η αγωνία για την επάρκεια του πόσιμου νερού στον πλανήτη και η σπουδαιότητά του για τη συνέχεια του κύκλου της ζωής.

Τι είναι το νερό για τον καθένα μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού για το 2021 είναι αφιερωμένη στο τι σημαίνει το νερό για τον καθένα και την καθεμία μας. Πώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας; Ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου γίνονται εκδηλώσεις με διάφορες θεματικές, ζητά από κάθε άνθρωπο στον πλανήτη να συλλογιστεί και να αναρωτηθεί τι σημαίνει το νερό για εκείνον.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η σημασία του νερού, ειδικά κατά την παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας που διανύουμε, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το νερό είναι ο σύμμαχος κάθε ανθρώπου, από τον κάτοικο της δυτικής μεγαλούπολης μέχρι τον νομά της αφρικανικής ηπείρου, για τη διασφάλιση της υγείας του. Αυτή η πρωταρχική έννοια της ζωής, αποκτά στην αρχή της τρίτης χιλιετίας μία πολύ ξεχωριστή θέση: Διότι, με σύμμαχο το νερό, μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.