#Water2me: Φέρνοντας την αξία του νερού για τον καθένα μας σε πρώτο πλάνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

#Water2me: Φέρνοντας την αξία του νερού για τον καθένα μας σε πρώτο πλάνο

Νερό. Αποτελεί το πλέον πολύτιμο αγαθό στη Γη και συνιστά ένα φυσικό στοιχείο ζωτικής σημασίας, τόσο για τους ανθρώπους, όσο για τα ζώα και φυσικά, για τον ίδιο μας τον πλανήτη. Αλήθεια όμως, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τη σημασία του νερού, γιατί δεν το προστατεύουμε;

Όπως κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, από το 1992 μέχρι σήμερα, ο πλανήτης μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, έναν εορτασμό που φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Γης και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νερό. Εκτός όμως από τη σωστή διαχείριση του νερού και την κλιματική αλλαγή, υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα σήμερα, σε ό,τι αφορά στο νερό: Η σημασία της πρόσβασής μας σε καθαρό και ποιοτικό νερό, για την ευεξία και τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής μας υγείας.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι, ότι περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή και πως σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο.

Στη νέα πραγματικότητα με «σύμμαχο» το νερό

Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα νέα δεδομένα στη ζωή μας έκαναν την υγιεινή των χεριών και την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθημερινές υποθέσεις, η αξία του νερού στη ζωή μας έχει έρθει σε πρώτο πλάνο. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι συνεπώς το γεγονός ότι ο ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) έσπευσε να μας υπενθυμίσει ότι το νερό είναι βασικός σύμμαχος της ανθρωπότητας στην πρόληψη και την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού. Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2021, ο ΟΗΕ μας καλεί να αναλογιστούμε τι σημαίνει το νερό για εμάς.

Το βασικό θέμα του φετινού εορτασμού σχετίζεται ουσιαστικά με την αξία του νερού τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο σε κοινωνικό και πολιτιστικό. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΟΗΕ ξεκίνησε ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τη διαδικτυακή καμπάνια #Water2me. Στόχος της ψηφιακής αυτής ενέργειας, ήταν να δώσει τον λόγο στην ανθρωπότητα, προκειμένου να πει ο καθένας μας τι σημαίνει το νερό για εκείνον, σε μία προσπάθεια να γίνει περισσότερο κατανοητό το πώς ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αξία του νερού και τι ρόλο διαδραματίζει στη ζωή του.

Σε ό,τι αφορά στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, πάντως, για τους περισσότερους από εμάς το νερό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί έναν πολύτιμο «σύμμαχο», στην προσπάθειά μας να προστατευτούμε ενάντια στην πανδημία και την εξάπλωσή της. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κάθε μέρα φροντίζουμε για την καλή μας υγιεινή και την προστασία μας ανοίγοντας τις βρύσες μας, ενώ αναγνωρίζουμε τη σημασία του να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση, για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος -κάτι που χωρίς καθαρό, ποιοτικό νερό, δεν θα ήταν εφικτό.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επαναπροσδιορίσει την αξία του νερού στη ζωή μας και έχουμε ανακαλύψει ένα ακόμη πρόσωπο του πολύτιμου αυτού αγαθού, που συνδέεται άμεσα με την υγεία και δη, τη νέα μας καθημερινότητα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αρχίσει να δίνει ο καθένας μας στο εξής στο νερό, τη σημασία που του αναλογεί. Και αυτό συνεπάγεται αναμφίβολα με την περισσότερο βιώσιμη κατανάλωση και ορθή διαχείρισή του.

Η αλήθεια είναι ότι το πώς αξιολογούμε τη σημασία του νερού στη ζωή μας, διαφέρει από άνθρωπό σε άνθρωπο. Κατανοώντας όμως καλύτερα την αξία του νερού από κοινωνία σε κοινωνία και για κάθε διαφορετικό πολιτισμό ή κάθε οικογένεια, μπορούμε να αποκτήσουμε μία καλύτερη βάση, ούτως ώστε να προστατεύσουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό πιο σωστά και αποτελεσματικά και δη, με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον να κάνουμε πραγματικότητα τη βιώσιμη διαχείρισή του και φυσικά, τη δυνατότητα να έχουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Το σημείο αυτό, δηλαδή η ανάληψη μέτρων για την καλύτερη διαχείριση του νερού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την UNESCO, η παγκόσμια ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 20 με 30% ως το 2050, λόγω της δημογραφικής έκρηξης, της οικονομικής ανάπτυξης και των εξελίξεων στο μοντέλο κατανάλωσης. Ήδη η ζήτηση νερού ξεπερνά την προσφορά σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η παγκόσμια προμήθεια καθαρού, γλυκού νερού μειώνεται σταθερά.

Μπορεί, λοιπόν, ο καθένας μας να αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αξία του νερού, ανάλογα με τα βιώματα και την κοινωνία στην οποία ζει, ωστόσο, το σίγουρο είναι πως όλοι μας μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και η ορθή διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού, είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας εν έτει 2021. Ο χρόνος και τα περιθώρια εξαντλούνται, το ίδιο και οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη μας. Είναι συνεπώς σημαντικό, να αναλάβει ο καθένας μας δράση, προκειμένου να συνεχίσουμε όλοι να απολαμβάνουμε καθαρό ποιοτικό νερό στο μέλλον και να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν έναν στους τέσσερις ανθρώπους να ζει μέχρι το 2050 σε μία χώρα η οποία θα βιώνει χρόνια ή επαναλαμβανόμενη έλλειψη γλυκού νερού.