ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι σημαίνει το νερό για τον καθένα μας στην εποχή του Covid-19

Τι σημαίνει το νερό για τον καθένα μας στην εποχή του Covid-19

Το νερό είναι θεμελιώδες αγαθό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι όπως έχει οριστεί και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η πρόσβαση σε ασφαλές νερό αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη και ουσιαστικό θέμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο λόγος που με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο ΟΗΕ μας καλεί να αναλογιστούμε τον ρόλο του νερού στην καθημερινότητά μας, μέσα από τη διαδικτυακή καμπάνια #Water2me, μία ψηφιακή ενέργεια η οποία ουσιαστικά μας βάζει στη διαδικασία να φέρουμε την αξία του νερού για τη ζωή μας -και δη, εν μέσω πανδημίας- στο προσκήνιο.

Η αλήθεια είναι πως αρκεί να κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση της ημέρας μας, προκειμένου να κατανοήσουμε ότι το νερό αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς «συμμάχους» μας στη νέα μας καθημερινότητα. Διότι κάθε μέρα φροντίζουμε για την καλή μας υγιεινή και την προστασία μας, ανοίγοντας τις βρύσες μας και χωρίς καθαρό, ποιοτικό νερό, αυτό δεν θα ήταν εφικτό.

Η σημασία του νερού για την ασφάλεια και την υγιεινή μας

Αν υπάρχει κάτι που μας θύμισε η πανδημία του Covid-19, είναι το γεγονός ότι το νερό αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους «συμμάχους» μας. Από την υγιεινή που έρχεται μέσα από το καθημερινό και τακτικό πλύσιμο των χεριών μέχρι τη φροντίδα και την καθαριότητα των ρούχων και του σπιτιού μας και φυσικά, την τόνωση του οργανισμού μας και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το νερό πρωταγωνιστεί σε κάθε μας στιγμή, ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε, κατά τη διάρκεια της οποίας, η διασφάλιση της υγείας μας, αποτελεί βασικό μας μέλημα. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άλλωστε, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και πίνουμε πολύ νερό, ώστε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, ως καθημερινή πρόληψη τόνωσης του ανοσοποιητικού μας. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πως σύμφωνα με έκθεση της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό, περίπου τρεις στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο νερό στο σπίτι. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ειδικότερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, κατά τη διάρκεια της οποίας η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υγειονομική κρίση. Είναι εύκολο να κατανοήσουμε, λοιπόν, γιατί η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια πανδημιών, όπως αυτής του Covid-19, συνιστά βασικό ζητούμενο για όλους μας.

0102.jpg
Το φράγμα του Μαραθώνα

Η αξία του να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, λοιπόν, στέκεται η αφορμή για να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε τη σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό για την προσωπική υγιεινή μας, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Πράγματι, χάρη στους καθημερινούς ελέγχους ποιότητας που πραγματοποιεί συστηματικά με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους χημικής ανάλυσης και μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τεχνολογία και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, η ΕΥΔΑΠ έχει καταφέρει να μας εξασφαλίζει σήμερα άριστη ποιότητα πόσιμου νερού και δη, ένα από τα πιο ποιοτικά νερά. Αυτό είναι, άλλωστε, το βασικό μέλημα της ΕΥΔΑΠ και αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας: Η αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού άριστης ποιότητας, νερού που είναι υγιεινό και καθαρό, ώστε να το απολαμβάνουμε και να το χρησιμοποιούμε με απόλυτη ασφάλεια για την προστασία, την υγιεινή και τη διατήρηση της ευεξίας μας.

0103.jpg
Η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές

Η κάθε σταγόνα νερού μετράει

Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στο νερό, η κάθε σταγόνα μετράει. Αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να αναλογιστούμε τη σημασία και την αξία του για την υγεία και την προστασία μας και να προσπαθήσουμε να το προστατεύσουμε, ώστε να μπορούμε να το απολαμβάνουμε για πολλά ακόμη χρόνια. Λέγοντας «ναι» στην ορθολογική χρήση νερού νερού και υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες που μας βοηθούν να κάνουμε πιο συνετή χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού -από το πλύσιμο των πιάτων μέχρι τη φροντίδα των ρούχων και της προσωπικής μας υγιεινής- θα μπορέσουμε να γίνουμε και εμείς μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία του νερού.

Αυτό, άλλωστε, μας υπενθυμίζουν οι σημερινές, πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, συνθήκες οι οποίες ανέδειξαν το νερό ως έναν από τους πιο σημαντικούς μας «σύμμαχους» στη «μάχη» ενάντια στην πανδημία. Ενδιαφερόμαστε, λοιπόν, για εμάς και τους συνανθρώπους μας, φροντίζοντας μεταξύ άλλων να κάνουμε συνετή χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού και δείχνοντας έτσι σεβασμό στην αειφορία του.

0104.jpg
Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου

Το τι σημαίνει, λοιπόν, νερό για τον καθένα μας, σίγουρα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο όλοι μας αντιληφθήκαμε ότι χωρίς αυτό το αγαθό, δεν θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Πάνω από όλα όμως, κατανοήσαμε το πόσο σημαντικό είναι το να μπορούμε να απολαμβάνουμε το νερό στην πλέον καθαρή, ποιοτική μορφή του.