ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η ορθολογική χρήση του νερού μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας και να σώσει ζωές

Πώς η ορθολογική χρήση του νερού μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας και να σώσει ζωές

Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας μας είναι η αδυναμία πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό για περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Πόσιμο χαρακτηρίζεται το νερό που είναι καθαρό από φυσική, χημική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη. Είναι το νερό που μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό του. Το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό οδηγεί σε εκατομμύρια θανάτους, είναι σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα της ανθρωπότητας και αναζητά διακαώς λύση.

Η ορθολογική χρήση του νερού

Όπως γνωρίζουμε, αυτό δεν συμβαίνει στις λεγόμενες δυτικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο νερό, καθαρό και πόσιμο, που στη μεγάλη πλειοψηφία, ρέει από τις βρύσες του σπιτιού τους. Δυστυχώς, επί δεκαετίες επικράτησε η ανορθολογική χρήση του νερού, με αποτέλεσμα η σπατάλη των υδάτινων πόρων να είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη. Μια βρύση που τρέχει ασταμάτητα μέχρι να πλύνουμε τα χέρια μας, μια μπανιέρα που γεμίζει κάθε δύο μέρες για να απολαύσουμε το μπάνιο μας και πλύσιμο των εξωτερικών χώρων του σπιτιού μας με το λάστιχο είναι μερικές ενδεικτικές κινήσεις που όλοι – λιγότερο ή περισσότερο – έχουμε κάνει στη ζωή μας.

Η ορθολογική χρήση του νερού, τόσο από τα κράτη, τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς όσο και από κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά, είναι σήμερα ζωτικής σημασίας. Με δράσεις που στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει τα κράτη μέλη της σε μία πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα όμως, κάθε άνθρωπος μπορεί και πρέπει να δράσει ατομικά, ώστε να κάνει το καθήκον του και να βάλει το λιθαράκι του για να αποφύγουμε τα χειρότερα και η επάρκεια του νερού να μην γίνει η αφορμή, η ανθρωπότητα να πληγεί από έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προστατεύουμε το νερό, προστατεύουμε την υγεία μας

Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας πως δεν είναι μόνο η σπατάλη του νερού που το θέτει σε κίνδυνο. Η ρύπανση των υδάτων είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στα πολύ άσχημα δεδομένα για τα υδάτινα αποθέματα της Γης. Τα τελευταία χρόνια, πράγματι, η πρόληψη της ρύπανσης των υδάτινων συστημάτων έχει έρθει στο προσκήνιο και είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της διεθνούς κοινότητας.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το πόσιμο νερό για μία σειρά από λειτουργίες. Αν και είναι ευρέως γνωστό το γεγονός πως το νερό είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός μας για την υγεία μας, αξίζει να εστιάσουμε και συγκεκριμένα στο ότι συμβάλλει:

Στον καθαρισμό του αίματος μέσου των νεφρών.

Στη διατήρηση της θερμοκρασίας μας.

Στην πέψη.

Στη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα του σώματος.

Στην αποφυγή συσσώρευσης αλάτων.

Στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων ουσιών.