ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νερό: Ο φυσικός «σύμμαχος» της υγείας και της ευεξίας μας

Νερό: Ο φυσικός «σύμμαχος» της υγείας και της ευεξίας μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά στην προστασία της υγείας και της ευεξίας μας γενικότερα, ο ρόλος του νερού είναι κάτι περισσότερο από σημαντικός. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τα πολύτιμα οφέλη του νερού για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, ενώ έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, έχουν καταστήσει σαφές πως το πολύτιμο αυτό αγαθό μπορεί να συμβάλλει τόσο στη σωματική, όσο και την πνευματική μας υγεία. Με λίγα λόγια, σε ό,τι αφορά στην ευεξία μας, κάθε σταγόνα μετράει, ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε και κατά τη διάρκεια της οποίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία υγειονομική κρίση, που έχει φέρει την προστασία της υγείας και την υγιεινή μας σε πρώτο πλάνο.

Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να βάλουμε τα οφέλη του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό κάτω από το «μικροσκόπιό» μας και να ανακαλύψουμε το πώς και το γιατί αποτελεί τον πλέον πολύτιμο φυσικό «σύμμαχο» για την υγεία και την ευεξία μας, ειδικά στη νέα πραγματικότητα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πολλοί δεν το γνωρίζουν όμως, η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σχετίζεται άμεσα από το νερό. Για την ακρίβεια, το ανοσοποιητικό μας εξαρτάται από το νερό, καθώς είναι εκείνο που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό και μεταξύ άλλων, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή και διατηρεί τη στοματική κοιλότητα υγρή, μειώνοντας έτσι την ευαισθησία μας στα κρυολογήματα. Μάλιστα, το νερό συμβάλλει επίσης στην αραίωση της βλέννας και κατά συνέπεια, ενισχύει τη «μάχη» του οργανισμού μας ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς, όπως εκείνους που προκαλούν γρίπη. Η καλή μας ενυδάτωση, λοιπόν, κρίνεται απαραίτητη και για την ενίσχυση των αμυνών του οργανισμού μας.

Καλύτερες πνευματικές επιδόσεις και συγκέντρωση

Αρκεί να αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από νερό σε ποσοστό που φτάνει το 80%, για να κατανοήσουμε πόσο απαραίτητη είναι η επαρκής κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση και για τις πνευματικές μας επιδόσεις. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ όταν ο άνθρωπος δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες νερού σε καθημερινό επίπεδο, επηρεάζεται η ικανότητα του εγκεφάλου του να συγκεντρωθεί. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση, συνδέεται και με περισσότερη ενέργεια, στοιχείο απαραίτητο, αν λάβουμε υπόψη μας τους έντονους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα, λοιπόν, μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο εγκέφαλός μας θα είναι καλά ενυδατωμένος.

Ταχύτερη ανάρρωση

Εκτός από ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυξημένες πνευματικές επιδόσεις, το νερό μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωσή μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε πολλά υγρά όταν είμαστε άρρωστοι. Διότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ιούς και τα μικρόβια, τα κύτταρα του οργανισμού μας χρειάζονται ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) και υγρά, ενώ το νερό θεωρείται επίσης απαραίτητο σε κάθε λοίμωξη και για τη ρευστοποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων της αναπνευστικής οδού.

Καλύτερη λειτουργία των νεφρών

Τέλος, ένας ακόμη λόγος για να αρχίσουμε να πίνουμε περισσότερο νερό σε καθημερινή βάση, σχετίζεται με το γεγονός ότι η επαρκής κατανάλωση νερού συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών και κατά συνέπεια, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα. Και για να πραγματοποιείται επιτυχώς η συγκεκριμένη διεργασία, απαιτείται αρκετό νερό, δηλαδή καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Φροντίζοντας να έχουμε πάντα μαζί μας ένα θερμός γεμάτο με νερό, επιλέγοντας να καταναλώνουμε νερό και όχι αναψυκτικά όταν αισθανόμαστε διψασμένοι, τοποθετώντας στο γραφείο μας ένα γυάλινο μπουκάλι το οποίο θα φροντίζουμε να γεμίζουμε συνεχώς με νερό και καταναλώνοντας καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν πολύ νερό, δεν θα ξεχνάμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την ενυδάτωση που χρειάζεται, για την καλή υγεία και ευεξία του. Το σίγουρο είναι πως στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, το νερό αποτελεί τον πιο σημαντικό, φυσικό «σύμμαχο» για τον οργανισμό μας.