ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ώρα της Γης»: Απόψε σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα

«Ώρα της Γης»: Απόψε σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα
Screen grab από βίντεο

Ελληνικά σπίτια, φορείς, επιχειρήσεις, μνημεία μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη, σβήνουν τα φώτα το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, στις 20:30 συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία «Ώρα της Γης» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο εντάσσονται στην πρωτοβουλία ενώνοντας τη φωνή τους για την προστασία του περιβάλλοντος, πολύ δε περισσότερο φέτος που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία της Covid.

Έτσι και στην Ελλάδα, χιλιάδες πολίτες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην «Ώρα της Γης» ενώ δεκάδες φορείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν φέτος η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ο Δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων, ο Δήμος Πειραιά με συσκότιση του Δημοτικού Θεάτρου και του Ρολογιού, το Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, ο Δήμος Κερκυραίων, o Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα.

Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη της πρωτοβουλίας από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος. Στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του μηνύματος για την προστασία της φύσης συμβάλει φέτος και η ΕΡΤ, συμμετέχοντας ενεργά στην Ώρα της Γης, μέσω της ενημέρωσης του κοινού της, των εργαζομένων της αλλά και τη συμβολική συσκότιση της πρόσοψης του Ραδιομεγάρου Αγίας Παρασκευής. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν ενεργά τη φετινή κινητοποίηση είναι και το περιοδικό Φωτογράφος.

Για πρώτη φορά φέτος επίσης, στο πλαίσιο της «Ώρα της Γης» θα κινητοποιηθούν άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, μέσα από την πρωτοβουλία Save your Hood, η οποία θα αφιερώσει 17 συνολικά δράσεις της στην παγκόσμια αυτή συμμετοχική εκστρατεία για την προστασία της φύσης.

Ένας ακόμα στόχος της φετινής «Ώρα της Γης» είναι να συσπειρώσει τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι της χώρας μας να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αγωνία τους για τον πλανήτη σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, και ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων Προσκόπων, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WO.S.M. - World Scout Movement) και του WWF. Επιπλέον, στη φετινή «Ώρα της Γης», θα συμμετέχει ενεργά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την επανεκκίνηση στη σχέση μας με τη φύση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το WWF Ελλάς με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας. Τη συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης» έχουν δηλώσει επίσης και οργανώσεις, όπως η AIESEC, η SCI Hellas και οι Φίλοι του Μόντε. Τέλος, θερμή είναι η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και εθελοντικών ομάδων νέων από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Μουσικό πρόγραμμα στα κανάλια του WWF Ελλάς

Μία μεγάλη μουσική γιορτή περιμένει τον κόσμο το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 20:30, μέσω των καναλιών του WWF Ελλάς, καθώς ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί φέτος σε ψηφιακό περιβάλλον, λόγω των συνθηκών.

Οι ONIRAMA, το πιο δυναμικό συγκρότημα, έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό unplugged μουσικό πρόγραμμα, και σβήνοντας τα φώτα τραγουδούν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για μια νέα αρχή. Οι Picos Apicos & The Pina Coladas επιλέγουν δύο επιτυχίες τους και τραγουδούν, υπό συνθήκες καραντίνας, αποκλειστικά για την Ώρα της Γης. Η μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου και η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκηενισχύουν την πρωτοβουλία με δύο ανέκδοτα τραγούδια τους.

Επισκέψου το https://www.wwf.gr/earth_hour/ όπου μπορείς να μάθεις περισσότερα για την Ώρα της Γης, να δηλώσεις τη συμμετοχή σου στην εκστρατεία και να έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις το μουσικό πρόγραμμα.

«Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, καθώς ταυτόχρονα με τη "μάχη" που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, τη βιοποικιλότητα και τη φύση. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης, γι’ αυτό τη φετινή «Ώρα της Γης» στέλνουμε το μήνυμα για μια νέα αρχή. Διεκδικούμε και απαιτούμε γενναίες αποφάσεις που θα θέσουν τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον, όπου ο άνθρωπος και η φύση ευημερούν. Διεκδικούμε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο και βιώσιμο για όλους», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ