ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Δυσοίωνες οι φετινές προβλέψεις

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Δυσοίωνες οι φετινές προβλέψεις

Το 2021 θα καταγραφεί αύξηση 5%, με βάση τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια που αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6%

Τίποτα περισσότερο από ένα «διάλειμμα» δεν ήταν οι μειωμένες τιμές διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2020, όταν επί μακρόν ο πλανήτης τέθηκε σε συνθήκες lock down.

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρουν ότι το 2021 θα καταγραφεί αύξηση 5% (33 δισ. τόνους συνολικά) που αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τις εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή.

Το 2019 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν σε υψηλό 33,4 δισ. τόνων, ενώ το 2020 μειώθηκαν κατά 5,8% στους 31,5 δισ. τόνους.

Αιτία της αύξησης θεωρείται η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια που αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία επανακινείται. Πάνω από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης θα προέλθει από την Ασία και κυρίως την Κίνα, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό αποτελεί μία δραματική προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID κάθε άλλο παρά βιώσιμη είναι σήμερα για το κλίμα μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ