ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Greenpeace: Τα πλαστικά απόβλητα της Βρετανίας καταλήγουν παράνομα στην Τουρκία

Greenpeace: Τα πλαστικά απόβλητα της Βρετανίας καταλήγουν παράνομα στην Τουρκία
AP Photo/Darko Vojinovic

Η Τουρκία αποτελεί τον παράνομο χώρο απόθεσης και καύσης των πλαστικών αποβλήτων που παράγει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.

Όπως αναφέρει η Greenpeace, πέρυσι το 40% -ή 210.000 τόνοι- πλαστικών αποβλήτων εξήχθησαν από τη Βρετανία στην Τουρκία. Αντί όμως να ανακυκλωθούν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποια από αυτά εγκαταλείφτηκαν σε δρόμους, χωράφια και βιοτόπους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «παγκόσμιο ηγέτη στη διαχείριση της μόλυνσης από τα πλαστικά» ήταν η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης όταν η Greenpeace την κάλεσε να «πάρει τον έλεγχο» του προβλήματος.

Στην έκθεσή της η Greenpeace προειδοποίησε ότι η Τουρκία μετατρέπεται στον «μεγαλύτερο σκουπιδότοπο πλαστικών αποβλήτων» της Ευρώπης.

Η ακτιβιστική οργάνωση επεσήμανε μάλιστα ότι ερεύνησε 10 σημεία ανά την Τουρκία και εντόπισε σε όλες πλαστικές σακούλες και συσκευασίες βρετανικών σουπερμάρκετ και καταστημάτων λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, βρέθηκαν ακόμη τα υπολείμματα συσκευασιών τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό, γεγονός που δείχνει ότι τα απορρίμματα ήταν νεότερα του ενός έτους.

Η έκθεση της Greenpeace αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περισσότερα πλαστικά απόβλητα ανά άτομο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα πέραν των ΗΠΑ.

Το 2020 ο μεγαλύτερος όγκος πλαστικών αποβλήτων της Βρετανίας εξήχθησαν στην Τουρκία, τη Μαλαισία και την Πολωνία.

«Χώρα – κάδος»

Το 2020 η Τουρκία έλαβε σχεδόν το 40% των πλαστικών αποβλήτων της Βρετανίας, μια αύξηση 18% σε σχέση με το 2016, όταν είχαν σταλεί εκεί 12.000 τόνοι πλαστικών.

Αλλά και οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν πέρυσι στην Τουρκία 20 φορές περισσότερα πλαστικά σε σχέση με το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ