ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα: Μόλις 20 εταιρείες παράγουν τα μισά πλαστικά απόβλητα του πλανήτη

Έρευνα: Μόλις 20 εταιρείες παράγουν τα μισά πλαστικά απόβλητα του πλανήτη
AP Photo/Lee Jin-man

Αύξηση ύψους 30% αναμένεται στην παραγωγή πλαστικών ειδών μιας χρήσης τα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που θα συνεισφέρει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μόλυνση των ωκεανών, προειδοποιούν μελετητές, οι οποίοι δημοσίευσαν μία λίστα με εταιρείες που κατασκευάζουν και χρηματοδοτούν πλαστικά προϊόντα.

Αυτά περιλαμβάνουν από μάσκες προσώπου έως πλαστικές σακούλες, ποτήρια και φιάλες, τα οποία στο τέλος της σύντομης ζωής τους μολύνουν τους ωκεανούς, καίγονται ή πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ο δείκτης πλαστικών απορριμμάτων (Plastic Waste Makers), ο οποίος δημοσιεύτηκε από το αυστραλιανό φιλανθρωπικό Ίδρυμα Minderoo αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις εταιρείες που παράγουν τα πολυμερή που γίνονται απορρίμματα πλαστικών αντικειμένων.

Πρόκειται για γίγαντες στους τομείς της ενέργειας και των χημικών κυρίως οι οποίοι παράγουν το 55% αυτών των αντικειμένων.

Το 2019, 130 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών μιας χρήσης πετάχθηκαν στον κόσμο: το 35% από αυτά κάηκε, το 31% θάφτηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής και το 19% απωθήθηκαν απευθείας στο έδαφος ή στους ωκεανούς.

Πρώτη η Αυστραλία

Η Αυστραλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών για την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης κατά κεφαλήν. Προπορεύεται ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο κολοσσός ExxonMobil αναδεικνύεται στην επιχείρηση που ρυπαίνει με πλαστικά μιας χρήσης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως. Ο ετήσιος απολογισμός της ανέρχεται στα 5,9 εκατ. τόνους αποβλήτων παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η Dow, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, δημιούργησε 5,5 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων.

Τρίτη έρχεται η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, Sinopec. Δημιούργησε 5,3 εκατ. τόνους.

Έντεκα από τις εταιρείες εδρεύουν στην Ασία. Τέσσερις στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ