SPONSORED ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάνουμε το… 30 «ορόσημο»: Τα οφέλη του πλυσίματος σε κρύο νερό

Κάνουμε το… 30 «ορόσημο»: Τα οφέλη του πλυσίματος σε κρύο νερό

Μία από τις συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου που πρέπει να προσαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο στα δεδομένα και τις επιταγές της εποχής για τη σωτηρία του πλανήτη, είναι το πλύσιμο των ρούχων

Σύσσωμη η ανθρωπότητα έχει αποδεχθεί την ανάγκη δράσης για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και συνεχώς ανακοινώνονται δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή από διεθνείς φορείς, κράτη και κυβερνήσεις, οργανισμούς και οργανώσεις. Το πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης 17 στόχων του ΟΗΕ, με ορίζοντα το 2030, αλλά και το «Πράσινο Σύμφωνο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι δύο κινήσεις που επιστεγάζουν και την ελληνική προσπάθεια προς ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας. Από εκεί και πέρα όμως, καθένας από εμάς οφείλει να συστρατευτεί με την παγκόσμια προσπάθεια, προχωρώντας σε μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές στην προσωπική του ζωή, στην καθημερινότητα, ώστε να υπάρχει συλλογικά και συνολικά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου που πρέπει να προσαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο στα δεδομένα και τις επιταγές της εποχής, είναι το πλύσιμο των ρούχων. Το πλυντήριο ρούχων είναι μία συσκευή που υπάρχει σε κάθε σπίτι και αναλόγως με τα μέλη της οικογένειας, χρησιμοποιείται περισσότερο ή λιγότερο συχνά: Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με μικρά παιδιά είναι πιθανό να γεμίζει τον κάδο μιας οκτάκιλης συσκευής ανά δύο ημέρες. Η χρήση του πλυντηρίου μπορεί να αποβεί επιβλαβής για το περιβάλλον, τα ρούχα μας, ακόμα και για την ίδια τη συσκευή και τη συντήρησή της, εφόσον δεν τηρούνται απλοί κανόνες. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, του πλυσίματος των ρούχων στο πλυντήριο, υπάρχει και «χρυσός αριθμός», που δεν είναι άλλος από το 30.

Πλύσιμο ρούχων στους 30 βαθμούς, γιατί «κάθε βαθμός, μετράει»

Το «30» βεβαίως αναφέρεται στους βαθμούς θερμοκρασίας που πλένονται τα ρούχα στο πλυντήριο καθώς, πράγματι, αυτό είναι το βασικότερο βήμα ως προς την ορθότερη χρήση της συσκευής για την προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως κατά το 2019, έτος για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που θεωρούνται κατεξοχήν υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή από την επιστημονική κοινότητα, άγγιξαν σχεδόν τους 37 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας νέο ιστορικό, αρνητικό ρεκόρ.

Ειδικότερα, μάλιστα, στην Ευρώπη, εκτιμάται βάσει στοιχείων πως έως και το 60%* του αποτυπώματος άνθρακα από το πλύσιμο των ρούχων προέρχεται από τη θέρμανση του νερού. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να μεταβληθεί, προκειμένου το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο να γίνει μία φιλικότερη προς το περιβάλλον διαδικασία. Επομένως, είναι ευνόητο ότι στόχος όλων είναι η προσπάθεια περιορισμού αυτού του μεγέθους, μέσω στοχευμένων δράσεων αλλά και μεταβολών των συνηθειών των καταναλωτών, με τη συνδρομή των εταιρειών που έχουν κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Η πλύση στους 30 βαθμούς άλλωστε, έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, καθώς:
- Δεν «ταλαιπωρεί» τα ρούχα, καθώς είναι κατάλληλη για την πλειοψηφία των υφασμάτων των ρούχων που έχουμε πλέον στη ντουλάπα μας
- Δεν συμβάλλει στην καταπόνηση της συσκευής
- Δεν θερμαίνει σημαντικά το νερό, επομένως συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα της πλύσης.

Διασφαλίζουμε σωστό πλύσιμο

Η προσπάθεια για ορθότερη περιβαλλοντική συμπεριφορά, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι μένει πίσω η κατεξοχήν λειτουργία του πλυντηρίου, δηλαδή το σωστό, βαθύ καθάρισμα των ρούχων. Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία του νερού είναι καλό, τουλάχιστον κατά κανόνα να μένει σταθερά στους 30°C, θα πρέπει να αναζητήσουμε το κατάλληλο απορρυπαντικό που θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για πραγματικά καθαρά ρούχα, χωρίς θέρμανση του νερού. Το Ariel από την P&G, δημιούργησε μία νέα καινοτομία με τις κάψουλες Ariel Allin1 PODS, που έχουν σχεδιαστεί ώστε να δρουν άψογα και σε κρύο νερό και επομένως, ενθαρρύνουν τα προγράμματα πλύσης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να απελευθερώνουν τις ισχυρές τεχνολογίες τους όταν έρχονται σε επαφή με το νερό και μπορούν, σε χαμηλές θερμοκρασίες να αφαιρούν ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Έτσι, προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με πεντακάθαρα ρούχα και το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ώστε να μειώνεται με κάθε τέτοια πλύση ο αρνητικός αντίκτυπος της πλύσης των ρούχων στο περιβάλλον.

Επιπλέον, ήδη από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του 2021, με κάθε αγορά συσκευασίας Ariel PODS από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, καθένας μας προβαίνει σε ακόμα μία σημαντική δράση για το περιβάλλον: Με κάθε αγορά γίνεται μία δωρεά προς την Οργάνωση ΓΗ, ώστε να πραγματοποιηθεί η δημιουργία ενός χώρου πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Η Οργάνωση ΓΗ είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που έχει στόχο την εδραίωση της έννοιας της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτή ορίζεται από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών, με πλήθος δράσεων και αυτή τη φορά συμβάλλει με τη δημιουργία πνευμόνων πρασίνου στον αστικό ιστό, ώστε να επηρεαστεί θετικά το βιοκλίμα των πόλεων. Επομένως, με την αγορά Ariel PODS από τα ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί κάθε πολίτης να προχωρήσει ταυτόχρονα σε δύο δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος: Και το πλύσιμο των ρούχων να γίνεται στους 30°C, μειώνοντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και να αυξάνονται με τη φύτευση νέων δέντρων οι εστίες πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.

«Κάθε βαθμός μετράει. Κάθε δέντρο μετράει.», αυτό είναι το σύνθημα για να διαμορφωθεί το αύριο του πλανήτη με ασφάλεια και προοπτική, ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν μια σωστή ευκαιρία στη ζωή. Όλοι μαζί και καθένας ξεχωριστά μπορούμε να δράσουμε με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, με συμβολικές κινήσεις που όμως έχουν αντίκτυπο στην ίδια μας τη ζωή: Με τις κάψουλες Ariel Pods κάνουμε πράξη τη θεωρία, διότι, τελικά, κάθε κίνηση μετράει.