ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους θα μετρώνται τα smartphones

Για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους θα μετρώνται τα smartphones

Ένα νέο σύστημα σήμανσης, το Eco Rating, σε κλαδικό επίπεδο, που θα βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να συγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κινητών τηλεφώνων και να ενθαρρύνουν τους προμηθευτές να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συσκευών τους, αποφάσισαν να προωθήσουν 5 από τους κορυφαίους παρόχους κινητών επικοινωνιών της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία Eco Rating δημιουργήθηκε από κοινού από τους ομίλους Deutsche Telekom (μέλος της οποίας είναι ο όμιλος ΟΤΕ), Orange, Telefónica (που δραστηριοποιείται μέσω των brand O2 και Movistar), την Telia Company και Vodafone για να παρέχει συνεπείς και ακριβείς πληροφορίες στη λιανική σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής, χρήσης, μεταφοράς και τελικής διάθεσης smartphones και κινητών τηλεφώνων. Το Eco Rating θα δώσει στους παρόχους και τους πελάτες τους τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν την ευρύτερη αξιολόγηση των τηλεφώνων και να προωθήσουν τη ζήτηση για πιο βιώσιμες ηλεκτρονικές συσκευές.

Μια σειρά νέων τηλεφώνων ευρείας κατανάλωσης από 12 εταιρίες κινητών τηλεφώνων πρόκειται να αξιολογηθεί από την πρωτοβουλία Eco Rating, ενώ και άλλες συσκευές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο μέλλον. Στους συνεργάτες της εκκίνησης της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι: Bullitt (κατασκευαστής ανθεκτικών τηλεφώνων CAT και Motorola), Doro, HMD Global (Nokia smartphones), Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi και ZTE.

Από τον Ιούνιο του 2021, οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών θα αρχίσουν να εισάγουν την ξεχωριστή σήμανση Eco Rating στα σημεία πώλησής τους σε 24 χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται. Οι πελάτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να δουν με ποιον τρόπο υπολογίζεται η βαθμολογία, μεταβαίνοντας στη διεύθυνση www.ecoratingdevices.com.

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση, σε κάθε συσκευή κινητής τηλεφωνίας θα δίνεται συνολική βαθμολογία Eco Rating με μέγιστο βαθμό το 100, για να επισημαίνεται η περιβαλλοντική επίδοση της συσκευής σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της. Η σήμανση Eco Rating θα αποτυπώνει επίσης πέντε βασικές πτυχές της βιωσιμότητας των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα, την δυνατότητα επισκευής, την δυνατότητα ανακύκλωσης, την κλιματική αποδοτικότητα και την αποδοτικότητα των πόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ