ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής για αγελάδες μειώνει σημαντικά την εκπομπή μεθανίου

Καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής για αγελάδες μειώνει σημαντικά την εκπομπή μεθανίου

Το 10%  των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται στην εκτροφή βοοειδών προς κατανάλωση και εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή στον πλανήτη εκτρέφονται για τον σκοπό αυτό περί το 1,4 δισεκατ. αγελάδες.

Μία start-up εταιρεία όμως κατόρθωσε να αναπτύξει ένα συμπλήρωμα διατροφής που απευθύνεται ειδικά στα συμπαθή ζώα, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η εκπομπή μεθανίου που προκαλούν και το οποίο είναι ένα από τα πιο ζημιογόνα αέρια για την ατμόσφαιρα της Γης.

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής που έχει βάση το σκόρδο και εκχυλίσματα εσπεριδοειδών. Το σκεύασμα αυτό ανακατεύεται με τη συνήθη τροφή των βοοειδών και ως αποτέλεσμα εκπέμπεται λιγότερο μεθάνιο, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά αγελάδα τον χρόνο!

Το συμπλήρωμα της ελβετο-βρετανικής startup Mootral, μπορεί να μειώσει την εκπομπή μεθανίου σε ποσοστό 30% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους παρασκευαστές του, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εάν όλες οι αγελάδες του κόσμου το κατανάλωναν, η μείωση των εκπομπών θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση πάνω από 300 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Η μείωση της ποσότητας του μεθανίου από το συμπλήρωμα διατροφής εξαρτάται από τη «ράτσα» της αγελάδας, αλλά και το περιβάλλον. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει κάνει εκτενή τεστ μόνο σε δύο είδη βοοειδών σε φάρμα στο Λάνκασιρ, αλλά ο CEO της Mootral, Τόμας Χάφνερ δήλωσε ότι σχεδιάζονται περαιτέρω μελέτες, σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Cow Credits: Η μείωση ρύπων γίνεται «πίστωση»

H εταιρεία όμως δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής στη δραστηριότητά της. Σήμερα, μετατρέπει τη μείωση ρύπων σε πίστωση, που πωλείται σε εταιρείες που θέλουν να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές αερίων. Τα έσοδα από την πώληση των πιστώσεων ρύπων επιστρέφουν στους κτηνοτρόφους. «Η πίστωση ρύπων είναι ένα σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση τεχνολογιών που είναι φιλικές προς το κλίμα», επεσήμανε ο Τόμας Χάφνερ.

Οι ίδιοι ονομάζουν τη διαδικασία «CowCredits» και αυτά τα πιστωτικά ρύπων δεν είναι καθόλου φτηνά: Εκτιμάται πως στη σχετική αγορά διατίθενται προς περίπου 80 δολάρια έκαστο, με κάθε μονάδα να αντισταθμίζει έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Το Ecosystem Marketplace εκτιμά ότι η παγκόσμια εθελοντική αγορά αντισταθμίσεων άξιζε 320 εκατομμύρια δολάρια το 2019, διπλάσιο ποσό σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια έως το 2030.

Μέχρι στιγμής η Mootral έχει «παράξει» πάνω από 300 CowCredits και στοχεύει στα 10.000 για την επόμενη χρονιά!

Ο Λίαμ Σινκλέρ, καθηγητής ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Harper Adams στη Βρετανία υπογράμμισε την ανάγκη παρακολούθησης των συνεπειών του προϊόντος της Mootral μακροπρόθεσμα, καθώς εκτιμά πως είναι πιθανό η αλλαγή της διατροφής να επηρεάσει την πέψη της αγελάδας και επομένως τον ρυθμό ανάπτυξής της ή την παραγωγή γάλακτος. «Επίσης είναι πολύ σημαντικό το προϊόν να είναι διαθέσιμο- αλλά και οικονομικά αποδοτικό- στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής μεθανίου», επεσήμανε ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ