ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ταϊλάνδη: Πώς η χώρα προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία καταπολεμώντας την εμπορία αγρίων ζώων

Ταϊλάνδη: Πώς η χώρα προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία καταπολεμώντας την εμπορία αγρίων ζώων
AP Photo / Sakchai Lalit

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, με σκοπό να καταπολεμήσει την παράνομη εμπορία αγρίων ζώων, ώστε να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων που οδηγούν στο ξέσπασμα νέων πανδημιών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η Μπανγκόκ στοχεύει να καταστεί μια χώρα απαλλαγμένη από το εμπόριο άγριας ζωής που διενεργείται είτε νόμιμα είτε παράνομα.

Ο Ταϊλανδός υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Γουαραβούτ Σίλπα-Άρτσα δήλωσε την Πέμπτη ότι η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε σημαντικά την αναγκαιότητα να διακοπεί η αλυσίδα τροφοδοσία κρεάτων από άγρια ζώα και θηράματα, τα οποία ενδεχομένως να φιλοξενούν παθογόνα στοιχεία, τα οποία προκαλούν Covid 19, Έμπολα ή άλλες σοβαρές ασθένειες, από τις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Σίλπα-Άρτσα το σύνθημα της νέας περιβαλλοντικής καμπάνιας της ταϊλανδικής κυβέρνησης είναι:

«Σταματάμε την ασθένεια και την εξάλειψη ειδών: Δεν τρώμε, αγοράζουμε, κυνηγάμε ή πουλάμε άγρια ζώα».

Ωστόσο, το σχέδιο της Μπανγκόκ είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η παράνομη εμπορία αγρίων ζώων στην ασιατική αυτή χώρα εξακολουθεί να ανθεί, με επιχειρήσεις να «ξεφυτρώνουν» διαρκώς, ακόμη και στο κέντρο της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Μεγάλο μέρος, όμως, της εγχώριας αγοράς παραμένει μέχρι και σήμερα σε lockdown, καθώς η Ταϊλάνδη βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της πανδημίας Covid 19, ενώ ήδη εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα έναντι της διασποράς του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στρέφουν την προσοχή τους στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων που συνδέονται με την εξάπλωση ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η Ταϊλάνδη διαθέτει ένα από τα πλέον ισχυρά αστυνομικά καθεστώτα στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Το ελάχιστο πρόστιμο για την παράνομη εμπορία προστατευμένων ειδών είναι 9.000 δολάρια, ενώ προβλέπεται και ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών.

Μείζον ζήτημα συνιστά και το γεγονός ότι η καταστροφή των βιοτόπων αναγκάζει ολοένα και περισσότερο τα άγρια ζώα και τους ανθρώπους να έρχονται σε πολύ πιο κοντινή απόσταση.

«Είναι ζωτικής σημασίας η καταπολέμηση των πωλήσεων και της κατανάλωσης κρέατος από άγρια ζώα τα οποία τελούν υπό εξαφάνιση, καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα τους συνιστά πηγή σοβαρού κινδύνου μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο. Πρέπει να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα», υπογράμμισε ο Ταϊλανδός υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid 19 πιστεύεται ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες και άλλα είδη ζώων, ωστόσο η ακριβής προέλευση της ασθένειας, η οποία ξέσπασε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν παραμένει μέχρι και σήμερα αντικείμενο μεγάλης αντιπαράθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2020, η κινεζική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ευρεία απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος από άγρια ζώα.

Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από τη σφαγή και πώληση αγρίων ζώων και θηραμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ