ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα για τα «δίχτυα – φαντάσματα» που στοιχειώνουν τις ακτές της Χαβάης

Έρευνα για τα «δίχτυα – φαντάσματα» που στοιχειώνουν τις ακτές της Χαβάης
AP Photo/Caleb Jones

Παρασύρονται από τα ρεύματα του Ειρηνικού απειλώντας τα πλάσματα της θάλασσας και μολύνοντας τις ακτές με τα απομεινάρια όσων ζωντανών ή μη οργανισμών αιχμαλωτίζουν. Από πού προέρχονται όμως; 

Χαμένο κατά λάθος, ή επίτηδες πεταμένο στη θάλασσα, μερικές φορές εδώ και δεκαετίες, αυτό το αλιευτικό εργαλείο συνεχίζει να καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή και τους κοραλλιογενείς υφάλους της Χαβάης.

Τώρα οι ερευνητές, επιτελώντας έργο ντεντέκτιβ, προσπαθούν να ανιχνεύσουν από πού προέρχονται αυτά τα επιζήμια ερείπια, γεγονός που απαιτεί εκτεταμένη και σε βάθος ανάλυση τόνων διχτυών.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα συνεχίζουν να σκοτώνουν ψάρια και άλλα είδη πανίδας, όπως οι απειλούμενες φώκιες της Χαβάης, τα θαλασσοπούλια και οι χελώνες, σύμφωνα με τον Drew McWhirter, μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

«Αυτά τα δίχτυα πέφτουν στους υφάλους μας πριν καταλήξουν στις ακτές. Πρόκειται για μια διαδρομή καταστροφής, καθώς καταστρέφουν τα κοράλλια και προκαλούν οικολογικό όλεθρο».

Δίχτυα – φαντάσματα υπάρχουν, δυστυχώς, παντού αλλά στα νησιά της Χαβάης αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων αποβλήτων.

Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον εντοπισμό της προέλευσής τους, ωστόσο η διαδικασία ιχνηλατησής τους αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη καθώς φαίνεται πως τα δίχτυα προέρχονται από πολλές χώρες και έχουν λίγα, αν έχουν καθόλου, αναγνωριστικά σήματα ή χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά δίχτυα χάνονται τυχαία, αλλά τα σκάφη περιστασιακά τα πετούν στη θάλασσα για να αποφύγουν τη δίωξη κατά την παράνομη αλιεία.

Άλλοι ψαράδες κόβουν τα ελαττωματικά δίχτυα και τα πετούν αντί να επιστρέφουν στην ακτή.

AP Photo/Caleb Jones

Η έρευνα για τα δίχτυα – φαντάσματα επιβλέπεται από τον Κέντρο Ερευνών Θαλάσσιων Απορριμμάτων του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση» λέει η συν-επικεφαλής του Κέντρου ερευνήτρια βιολόγος Jennifer Lynch. «Και αν αποτύχουμε..., αυτό θα είναι μια ακόμη απόδειξη προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να δουν τη σημασία των προειδοποιητικών εργαλείων και ενδεχομένως να φέρουν στο προσκήνιο κανονισμούς για το θέμα αυτό».

Οι ερευνητές έχουν περάσει περίπου ένα χρόνο συλλέγοντας δεδομένα και ελπίζουν πως φέτος θα επικαιροποιήσουν και θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους.

«Αυτός ο τύπος έρευνας στρέφει το δάχτυλο προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει η Lynch.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ghostbusters των βυθών: Οι εθελοντές που ανασύρουν τα «δίχτυα φαντάσματα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ