ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστηριώδης γλίτσα «πνίγει» τη Θάλασσα του Μαρμαρά

Μυστηριώδης γλίτσα «πνίγει» τη Θάλασσα του Μαρμαρά
(AP Photo)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε το Σάββατο ότι θα καθαρίσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά από τη θαλάσσια γλίτσα που την έχει καλύψει, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό σε θαλάσσιους βιολόγους και περιβαλλοντολόγους.

Η γλίτσα αυτή – μια πηχτή και γλοιώδης ουσία- δημιουργήθηκε από ενώσεις που απελευθερώθηκαν από θαλάσσιους οργανισμούς και πλέον έχει απλωθεί όχι μόνο στη Θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η θαλάσσια γλίτσα πολλαπλασιάστηκε λόγω των μη επεξεργασμένων αποβλήτων που πέφτουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Τα νερά της Θάλασσας του Μαρμαρά βρίσκονται δίπλα στην Κωνσταντινούπολη με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους αλλά και πέντε άλλες επαρχίες ενώ στις όχθες της υπάρχουν εργοστάσια και βιομηχανικοί κόμβοι.

Η ουσία αυτή, που έφτασε επίπεδα ρεκόρ φέτος, έχει σχηματίσει ένα γλοιώδες γκρι «σεντόνι» πάνω από τα νερά και καλύπτει πλέον μεγάλη έκταση.

Μάλιστα, υποβρύχια βίντεο κατέγραψαν τη γλίτσα αυτή να «πνίγει» κοράλλια.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να συντονίσει τους αρμόδια ιδρύματα, τους δήμους αλλά και τα πανεπιστήμια που μπορούν να βοηθήσουν.

Ήδη ομάδες ειδικών έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τις πηγές μόλυνσης της θάλασσας.

«Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτό τον γλοιώδη κίνδυνο, ξεκινώντας από τη Θάλασσα του Μαρμαρά» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε:


«Πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς καμία καθυστέρηση».

Βιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ανθρώπινα απορρίμματα και η ρύπανση των επιχειρήσεων «πνίγει» τις θάλασσες της Τουρκίας.

Υποστηρίζουν, παράλληλα, πως ρόλο σε αυτή την καταστροφή παίζει και η κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ