ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται παρά την πανδημία

Τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται παρά την πανδημία
Pixabay

Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά: τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα «εκτοξεύτηκαν» στα 419 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) τον Μάιο. Τα επίπεδα έχουν φτάσει τώρα στο επικίνδυνο ορόσημο του να είναι 50% υψηλότερα από όταν ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή - και ο μέσος ρυθμός αύξησης είναι ταχύτερος από ποτέ.

Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση στα 63 χρόνια που καταγράφονται δεδομένα στο Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Γραμμής Mauna Loa στη Χαβάη - παρά την επιβράδυνση των αεροπορικών ταξιδιών και της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας το προηγούμενο έτος.

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται επίσης ο 10ετής μέσος ρυθμός αύξησης, στα 2,4 ppm ετησίως.

Σύμφωνα με τη NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 6,4% το 2020. Ωστόσο, δεδομένης της εποχικής και φυσικής μεταβλητότητας, οι μέτριες αυτές μειώσεις δεν θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στον παγκόσμιο αριθμό εκπομπών άνθρακα. Και ακόμη και όταν μειώθηκαν οι εκπομπές, οι δασικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν διοξείδιο του άνθρακα ίσως ακόμη και με παρόμοιο ρυθμό με τη μείωση των εκπομπών λόγω πανδημίας.

«Το απόλυτο κουμπί ελέγχου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων», δηλώνει ο Ραλφ Κίλινγκ, ο πατέρας του οποίου ξεκίνησε να συλλέγει data για το Παρατηρητήριο Mauna Loa, σύμφωνα με τη NOAA.

«Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να σταματήσουμε την άνοδο, καθώς κάθε χρόνο συσσωρεύεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Χρειαζόμαστε τελικά περικοπές που είναι πολύ μεγαλύτερες και διατηρούμενες περισσότερο από το κλείσιμο που σχετίζεται με το Covid του 2020. "

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η διεθνής συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το κλίμα και να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου, η έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι οι χώρες πρέπει να μειώνουν τις παγκόσμιες εκπομπές τους κατά 7,6% κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.

«Τα κατά 50% υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα από την προ-βιομηχανική εποχή αποτελεί πραγματικά ένα νέο σημείο αναφοράς και όχι με καλό τρόπο», δήλωσε η επιστήμονας του Πανεπιστημίου Cornell, Νάταλι Μαχόβαλντ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο σκληρά για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άμεσα».

Το εργαστήριο στο Mauna Loa, που βρίσκεται σε ένα ηφαίστειο στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, παραθέτει δύο συμπληρωματικές παρατηρήσεις για να υπογραμμίσει την πολύ ανησυχητική τιμή για το διοξείδιο του άνθρακα. Το τρέχον επίπεδο δεν υπήρξε στη Γη από την Πλειόκαινο Εποχή, η γεωλογική εποχή η οποία εκτείν ται από τα 5,333 μέχρι τα 2,58 εκατομμύρια χρόνια πριν. Επίσης οι παγκόσμιες θάλασσες ήταν περίπου 23,7 μέτρα υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8 ppm τον Μάιο ήταν ελαφρώς μικρότερη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αν και οι μηνιαίες μετρήσεις από το 2021 δείχνουν ότι πλησιάζουμε τη μέση αύξηση κατά 2,3 ppm.

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στον Μάιο ως τον μήνα με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ