ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολωνία: Πέντε πολίτες μηνύουν την κυβέρνηση για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Πολωνία: Πέντε πολίτες μηνύουν την κυβέρνηση για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
PIXABAY

Πέντε πολίτες, όλοι τους μέλη μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης στην Πολωνία, αξιώνοντας άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στη χώρα, ώστε να ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ για το κλίμα.

Σύμφωνα με το Associated Press, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η ΜΚΟ ClientEarth, οι πέντε Πολωνοί υποστηρίζουν ότι η απραξία των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή βλάπτει την υγεία των πολιτών και ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στον παιδικό πληθυσμό της χώρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά η αξίωση να έχει καταστεί η Πολωνία κλιματικά ουδέτερη έως το 2043 και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Πολωνία εξαρτάται ενεργειακά κατά περίπου 65% από τα εγχώρια αποθέματα αλλά και τις εισαγωγές άνθρακα και υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα. Ένα πρόσφατο ενεργειακό σχέδιο προέβλεπε την παύση της λειτουργίας ορισμένων ορυχείων άνθρακα – που είναι και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές – έως το 2049.

Οι πέντε Πολωνοί υποστηρίζουν ότι το τωρινό περιβαλλοντικό status quo στην Πολωνία παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα και ζητούν άμεσες ενέργειες με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, η οποία συνεπάγεται μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

«Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν βλέπω άλλο τρόπο, ώστε να τραβήξω την προσοχή της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική καταστροφή που μας απειλεί όλους», δήλωσε ο Πιοτρ Νοβακόβσκι, ένας από τους πέντε μηνυτές.

«Επιθυμώ ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μου, αλλά η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Τρεις από τις μηνύσεις έχουν ήδη κατατεθεί σε περιφερειακά δικαστήρια στις πόλεις Πόζναν, Λόμζα και Πιοτρκό Τριμπουνάλσκι, όπως ανέφερε, τέλος, η ClientEarth.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ