SPONSORED ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί το πλύσιμο στους 30°C είναι καλό και για τα ρούχα μας και για το περιβάλλον

Γιατί το πλύσιμο στους 30°C είναι καλό και για τα ρούχα μας και για το περιβάλλον

Πώς επηρεάζεται το ανθρακικό αποτύπωμα από το πλύσιμο των ρούχων και πώς θα τα διατηρήσουμε πεντακάθαρα και «σαν καινούρια»;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατανοήσει πλήρως την ανάγκη δράσης για την αναστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος και τη σωτηρία του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, έχουμε δισταγμούς ως προς το πώς θα εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, καθώς δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε πως ίσως χρειαστεί να κάνουμε «εκπτώσεις» στο αποτέλεσμα. Την ουσιαστική διαφορά στο σημείο αυτό κάνει η σωστή ενημέρωση, διότι λαμβάνοντας υπόψιν πως η τεχνολογία προχωράει με αλματώδεις ρυθμούς κι αυτό που τυχόν ίσχυε χθες, σήμερα είναι ξεπερασμένο, αξίζει προτού λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση να είμαστε ανοιχτοί στην ενημέρωση – και βεβαίως, να ενημερωνόμαστε διαρκώς για όλες τις εξελίξεις στο εξής.

Η σημασία της χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Κάθε νοικοκυριό έχει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στον υπολογισμό του οποίου λογίζεται η ενεργειακή κατανάλωση από κάθε είδους συσκευές που περιέχει και οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε σε καθημερινή βάση είτε σπανιότερα. Ένα νοικοκυριό με μικρά παιδιά, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιεί το πλυντήριο ρούχων ακόμα και κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Είναι λοιπόν ένας καθοριστικός παράγοντας ως προς το τελικό αποτέλεσμα και πρέπει η χρήση του να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αξίζει να γνωρίζουμε όταν χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων του σπιτιού μας, είναι το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό του αποτυπώματος άνθρακα (του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δηλαδή) κατά το πλύσιμο των ρούχων, προέρχεται από τη θέρμανση του νερού! Συγκεκριμένα, η απλοποιημένη ανάλυση LCA έρευνας, βασισμένης σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους δείχνει πως έως και το 60% του αποτυπώματος άνθρακα από το πλύσιμο των ρούχων προέρχεται από τη διαδικασία θέρμανσης του νερού και επομένως μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση νερού σε χαμηλή θερμοκρασία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία απλή εξίσωση, που υποστηρίζει πως «όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του νερού κατά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, τόσο μικρότερη είναι η επίδραση στο περιβάλλον».

Το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C

Γνωρίζουμε πως το πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, πολλές φορές, κάνει τα ρούχα μας να καταστρέφονται καθώς υφάσματα, ραφές, λάστιχα και χρώματα ταλαιπωρούνται κατά πολύ. Πιθανώς μας έχει συμβεί, μετά από πλύση σε υψηλούς βαθμούς, όλα τα ρούχα να έχουν μια παρόμοια απόχρωση κάποιου χρώματος, διότι «κάτι» μας ξέφυγε και ξέβαψε.

Από την άλλη, σίγουρα έχουμε ακούσει τη φράση πως «τα ρούχα δεν καθαρίζουν με κρύο νερό» και ίσως την έχουμε ενστερνιστεί κατά το παρελθόν. Αυτή όμως είναι μία γενίκευση που δεν ισχύει σήμερα και υπάρχει γι’ αυτό πλήρης εξήγηση. Εφόσον είμαστε σωστά ενημερωμένοι, πρέπει να γνωρίζουμε πως η τεχνολογία υπάρχει για σωστό και εις βάθος καθαρισμό των ρούχων μας από το πλυντήριο και στους 30°C.Πρόκειται για τη νέα καινοτομία που ενσωματώνουν οι κάψουλες Ariel Allin1 PODS και η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Να δρα άψογα και σε κρύο νερό!

Γίνεται επομένως σαφές πως με τις κάψουλες Ariel Allin1 PODS μπορούμε να έχουμε πραγματικά καθαρά ρούχα, με πλύσιμο στους 30°Cώστε να βγαίνουμε τριπλά κερδισμένοι κι εμείς και το περιβάλλον:

- Τα ρούχα μας είναι πεντακάθαρα
- Δεν καταστρέφεται η ποιότητα και το χρώμα τους
- Δεν θερμαίνεται το νερό, επομένως το αποτύπωμα άνθρακα της διαδικασίας ελαχιστοποιείται.

Κάθε βαθμός μετράει, κάθε δέντρο μετράει

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε πως μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου (31/12/21), με κάθε αγορά συσκευασίας Ariel PODS αποκλειστικά από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, κάνουμε ταυτόχρονα μια δωρεά προς την περιβαλλοντική Οργάνωση ΓΗ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αναγκαίες για το περιβάλλον μας δεντροφυτεύσεις. Μάλιστα, οι δεντροφυτεύσεις αυτές θα γίνουν με σκοπό τη δημιουργία χώρων πρασίνου εντός του αστικού ιστού, σε μια προσπάθεια να γίνουν οι πόλεις μας πιο πράσινες και πιοβιώσιμες! Αρκεί να θυμόμαστε πως ένα και μόνο δέντρο μπορεί να απορροφήσει 22kg CO2 /έτος και να δημιουργήσει 117kg καθαρού οξυγόνου – είναι σαφέστατο πλέον πως, όπως και ο κάθε βαθμός της θερμοκρασίας του νερού που πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο «μετράει», έτσι «μετράει» και κάθε νέο δέντρο που θα φυτευτεί στις πόλεις μας.

Το 2019, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κατεξοχήν υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή, άγγιξαν σχεδόν τους 37 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ. Η ανάγκη δράσης για το περιβάλλον είναι πιο επιτακτική από ποτέ και όλοι μας μπορούμε, με μικρές αλλαγές, χωρίς καμία «έκπτωση» στην ποιότητα του αποτελέσματος, να κάνουμε το καθήκον μας, αυτή την κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το Ariel, από την P&G, μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε καθαρά ρούχα στους 30°C, για έναν καθαρότερο πλανήτη, με πιο πράσινες τις πόλεις μας. Με τις κάψουλες Ariel Allin1 PODS μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό, σπουδαίο βήμα προς την επόμενη ημέρα, για το μέλλον της Γης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ