ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Καθαρίζοντας» τον Μαρμαρά: Συνεχίζονται οι εργασίες αφαίρεσης της βλέννας  

«Καθαρίζοντας» τον Μαρμαρά: Συνεχίζονται οι εργασίες αφαίρεσης της βλέννας  
AP Photo/Kemal Aslan

Περισσότερα από 3.200 κυβικά μέτρα «γλίτσας» έχουν συγκεντρώσει οι τουρκικές ομάδες καθαρισμού από τη Θάλασσα του Μαρμαρά τις τελευταίες οχτώ ημέρες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

Ενημερώνοντας το κοινό μέσω Twitter σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την απομάκρυνση της «γλίτσας», ο Μουράτ Κουρούμ έκανε γνωστό ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν σε 193 τοποθεσίες.

Σημειώνοντας ότι η συλλεχθείσα βλέννα έχει σταλεί προς απόρριψη, ο Κουρούμ είπε ότι η βορειοδυτική επαρχία Γιάλοβα, η Κωνσταντινούπολη και η δυτική επαρχία Μπαλίκεσιρ ήταν μεταξύ των επαρχιών όπου το μεγαλύτερο μέρος του βλεννώδους ουσίας έχει καθαριστεί.

«Σε 3.219 επιθεωρήσεις που κάναμε μέχρι τις 15 Ιουνίου, επιβάλαμε διοικητικά πρόστιμα συνολικής αξίας 10,49 εκατ. τουρκικών λιρών (1,02 εκατομμυρίων ευρώ) σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι τα περιβαλλοντικά εργαστήρια διεξήγαγαν νυχθημερόν αναλύσεις σε δείγματα της βλέννας που συνελέγη.

Η βλέννα είναι αποτέλεσμα μιας υπερανάπτυξης μικροσκοπικών θαλάσσιων οργανισμών που ονομάζεται φυτοπλαγκτόν που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των στάσιμων υδάτων και της ρύπανσης.

Στις 6 Ιουνίου, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ένα σχέδιο δράσης 22 σημείων για την απομάκρυνση της βλέννας που καλύπτει τμήματα της θάλασσας του Μαρμαρά στα βορειοδυτικά της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Πάγκου (ΕΛΚΕΘΕ): H βλέννη στον Μαρμαρά θα προκαλέσει άγνωστης έκτασης, αλυσιδωτές αντιδράσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ