ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ΔΝΤ προτείνει να φορολογούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Το ΔΝΤ προτείνει να φορολογούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
(AP Photo/Martin Meissner)

Οι εταιρείες με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να πληρώνουν τέλος 75 δολαρίων για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Το περιβαλλοντικό αυτό τέλος θα σημαίνει πως οι εταιρείες –μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί ενέργειας και οι βαριές βιομηχανίες- θα πρέπει να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν, με στόχο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις χώρες G20 να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο για τις επιχειρήσεις, καθώς ενδεχομένως να αποτελέσει την ταχύτερη οδό στην επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών.

«Για να βοηθήσουμε στη διάσωση του πλανήτη πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τη μετατροπή μιας κρίσης σε καταστροφή. Μια θαρραλέα τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο –ιδιαίτερα σε περίπτωση που είναι αποτέλεσμα παγκόσμιας συμφωνίας. Βλέπουμε τον κατώτατο παγκόσμιο φόρο διοξειδίου του άνθρακα σαν μια βιώσιμη επιλογή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μπομπ Γουάρντ από το Ινστιτούτο Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή του London School of Economics, που δεν έχει κάποια σχέση με την εν λόγω πρόταση, είπε:

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και ηγετική κίνηση από το ΔΝΤ. Στη Βρετανία έχουμε ήδη δει ότι ακόμη και ένα χαμηλό τέλος για το διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να επιταχύνει την μείωση της καύσης κάρβουνου. Το κατώτατο αυτό τέλος αφαιρεί μέρος της αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις και τους επιτρέπει να επενδύσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε τεχνολογίες και διαδικασίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων».

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο τέλος υιοθετηθεί από τους G20, τότε ανοίγει ο δρόμος και για προτάσεις άλλων χωρών που ήδη σκέφτονται να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο.

Η παγκόσμια φορολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα θα διασφάλιζε ότι οι συνθήκες θα είναι ίδιες για τις επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες, δίνοντας παράλληλα και ένα πολύτιμο παράδειγμα και σε άλλα κράτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ