ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανθρακικό αποτύπωμα: Πώς το κρύο νερό στο πλύσιμο βοηθάει στη μείωσή του

Ανθρακικό αποτύπωμα: Πώς το κρύο νερό στο πλύσιμο βοηθάει στη μείωσή του

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν δραστικά και το κρύο νερό στο πλυντήριο ρούχων έχει κομβική σημασία.

Με την ανάγκη αναστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής περισσότερο επιτακτική από ποτέ, κάθε σύγχρονος πολίτης έρχεται τα τελευταία χρόνια σε επαφή με έννοιες όπως το ανθρακικό ή ενεργειακό αποτύπωμα, η ενεργειακή κατανάλωση, η ενεργειακή ισορροπία και άλλες. Οι έννοιες αυτές χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης διαφόρων μορφών ενέργειας στο περιβάλλον, μέσω της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και συγκεκριμένα, του διοξειδίου του άνθρακα, που είναι εκείνο το οποίο «ενοχοποιείται» περισσότερο από την επιστημονική κοινότητα για τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το 2019, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), άγγιξαν τους 37 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ και κάνοντας την ανάγκη αλλαγής πλεύσης, άμεση. Ήδη, πολλές χώρες του κόσμου, ιδρύματα και επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους, ενώ η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να γίνει «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050, κάτι που απαιτεί δραστική αλλαγή σε πολλές από τις συνήθειές μας.

«Ανθρακικό αποτύπωμα» είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από ένα άτομο, οργανισμό, εκδήλωση ή προϊόν. Επομένως, είναι σαφές πως οι βιομηχανίες, οι μεταφορές αλλά και κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα «έχει» ανθρακικό αποτύπωμα. Αντίστοιχα, ανθρακικό αποτύπωμα έχει και η πράξη μας να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας για μία διαδρομή – αντίθετα, εάν διανύαμε την ίδια διαδρομή με τα πόδια μας, το ανθρακικό αποτύπωμα θα ήταν μηδενικό. Εάν πάλι, για την καθημερινή διαδρομή προς τη δουλειά μας δεν παίρναμε καθημερινά το αυτοκίνητό μας, αλλά τις μισές ημέρες της εβδομάδας, πάλι θα μειώναμε τις εκπομπές αερίων και θα μικραίναμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα.

Το πλύσιμο των ρούχων και το ανθρακικό αποτύπωμα

Σήμερα, ο στόχος για μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αυτός ακριβώς: Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Τρανό παράδειγμα είναι το πλύσιμο των ρούχων με το πλυντήριο, μια διαδικασία για την οποία οι έρευνες απέδειξαν πως ο τρόπος για να μειωθεί το ανθρακικό της αποτύπωμα δεν είναι άλλος από τη χρήση κρύου νερού κατά τις πλύσεις. Η απλοποιημένη ανάλυση LCA έρευνας, βασισμένη σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους, έδειξε πως στην Ευρώπη, έως και το 60% του αποτυπώματος άνθρακα από το πλύσιμο των ρούχων προέρχεται από τη θέρμανση του νερού. Άρα, η «λύση» στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι το πλύσιμο με κρύο νερό.

Βεβαίως, εδώ δημιουργείται ένα ζήτημα, καθώς ναι μεν η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη δράσης για την προστασία του πλανήτη, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται διστακτική απέναντι σε αλλαγές που αφορούν συνήθειες ετών, συνήθειες εδραιωμένες. Καθώς λοιπόν υπάρχει η πεποίθηση πως τα ρούχα δεν καθαρίζουν σωστά αν δεν πλένονται σε καυτό νερό, η «αλλαγή» από το πλύσιμο στους 60°c και τους 90°C, για παράδειγμα, στους 30°C, μπορεί και να μην ήταν τόσο «απλή».

Στο σημείο αυτό, οι νέες κάψουλες Ariel Allin1 PODS, που ενσωματώνουν μια σημαντική καινοτομία, έρχονται να δώσουν απάντηση στο δίλημμα που μπορεί να αναπτύξει καθένας. Διότι, τώρα, μπορούμε να πλένουμε τα ρούχα μας στους 30°C – γιατί για τον πλανήτη, κάθε βαθμός μετράει – και να έχουμε ρούχα πεντακάθαρα, όπως πάντα!

Κάθε δέντρο μετράει!

Την ίδια στιγμή, οι κάψουλες Ariel Allin1 PODS, φροντίζουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το συνολικό ανθρακικό μας αποτύπωμα, ενώνοντας δυνάμεις με τα ΑΒ Βασιλόπουλος: Αγοράζοντας μία συσκευασία Ariel PODS αποκλειστικά από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, χορηγούμε την Οργάνωση ΓΗ για να προχωρήσει σε δεντροφύτευση, με τελικό στόχο τη δημιουργία αστικών δασών στις πόλεις μας. Όπως είναι γνωστό, ένα και μόνο δέντρο μπορεί να απορροφήσει 22kg CO2 /έτος και να δημιουργήσει 117kg καθαρού οξυγόνου, συμβάλλοντας με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα! Η Οργάνωση ΓΗ, διοργανώνει στοχευμένες δεντροφυτεύσεις, εντός των αστικών ιστών των ελληνικών πόλεων, ώστε να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν περισσότερα αστικά δάση και το βιοκλίμα να βελτιωθεί κατά το μέγιστο.

Το Ariel, από την P&G, βάζει την προστασία του πλανήτη σε πρώτο πλάνο: Με τις κάψουλες Ariel Allin1 PODS, αλλάζουμε συνήθειες και βάζουμε το πλύσιμο των ρούχων σε κρύο νερό στην καθημερινότητά μας – γιατί για τον πλανήτη μας, κάθε βαθμός μετράει. Με μία κίνηση, βοηθάμε ακόμα περισσότερο στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και συμβάλλουμε στη δημιουργία περισσότερων χώρων αστικού πρασίνου, για να γίνει καλύτερη η ζωή στις πόλεις μας – γιατί κάθε δέντρο, μετράει!