ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΗΕ: Οι ξηρασίες της Μαδαγασκάρης ωθούν 400.000 ανθρώπους στην πείνα

ΟΗΕ: Οι ξηρασίες της Μαδαγασκάρης ωθούν 400.000 ανθρώπους στην πείνα
(AP Photo/Laetitia Bezain, File)

Στο έλεος της ξηρασίας βρίσκεται η Μαδαγασκάρη με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) να επισημαίνει πως 400.000 άνθρωποι ωθούνται στην πείνα ενώ έχουν ήδη προκληθεί θάνατοι εξαιτίας της.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε αγροτικές περιοχές και μεταφέρθηκαν σε περισσότερο αστικά περιβάλλοντα προς αναζήτηση τροφής.

Η Λόλα Κάστρο, περιφερειακή διευθύντρια του WFP στη νότια Αφρική, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα το νησί του Ινδικού Ωκεανού των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, μαζί με τον επικεφαλής του προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλευ, χαρακτήρισε δραματική και απελπιστική την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια, εκατοντάδες ενήλικες και παιδιά έχουν επηρεαστεί, με τα παιδιά να είναι αποστεωμένα και να λαμβάνουν διατροφική υποστήριξη.

Μάλιστα η Κάστρο τόνισε πως στα 28 χρόνια που εργάζεται για το WFP σε τέσσερις ηπείρους, «δεν είχε δει ποτέ κάτι τόσο άσχημο», εκτός από το 1998 στο Bahr el-Gazal στο σημερινό Νότιο Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης λανσάρουν πρόγραμμα περίπου 155 εκατομμυρίων δολαρίων σε λίγες μέρες για την παροχή τροφής για να σώσουν ζωές και να προλάβουν την εξάπλωση της πείνας.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μπίσλευ έγραψε ότι 400.000 άνθρωποι «βαδίζουν προς την πείνα», 14.000 είναι «σε συνθήκες λιμού» και «εάν δεν ενεργήσουμε το συντομότερο δυνατόν, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν την πείνα θα φτάσει τους 500.000 σε λίγους μήνες».

«Οι οικογένειες ζουν με ωμά κόκκινα φρούτα κάκτων, άγρια φύλλα και ακρίδες εδώ και μήνες», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτό δεν οφείλεται στον πόλεμο ή τη σύγκρουση, αλλά στην αλλαγή του κλίματος. «Αυτή είναι μια περιοχή του κόσμου που δεν έχει συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος, αλλά τώρα, αυτοί πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το WFP, 1,14 εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Μαδαγασκάρη δεν έχουν αρκετά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 14.000 σε «καταστροφικές» συνθήκες, και αυτό θα διπλασιαστεί σε 28.000 έως τον Οκτώβριο.

Η Μαδαγασκάρη είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται σε σύγκρουση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής-πείνας, σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Κατάταξη Φάσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων, γνωστή ως IPC, η οποία είναι μια παγκόσμια συνεργασία 15 οργανισμών του ΟΗΕ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που χρησιμοποιεί πέντε κατηγορίες για τη μέτρηση της επισιτιστικής ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ