ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ινδία: Φυτεύουν 250 εκατομμύρια δέντρα για να κρατήσουν τη χώρα πράσινη

Ινδία: Φυτεύουν 250 εκατομμύρια δέντρα για να κρατήσουν τη χώρα πράσινη
AP Photo

Μεγάλη εκστρατεία δενδροφύτευσης έχει οργανώσει η Ινδία στέλνοντας περιβαλλοντολογικό μήνυμα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεκίνησαν να φυτεύουν 250 εκατομμύρια δενδρύλλια στην πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της χώρας.

Πολιτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εθελοντές από κοινωνικές οργανώσεις κατέκλυσαν ποταμούς, αγροκτήματα, δάση, σχολεία και κυβερνητικά κτήρια φυτεύοντας δέντρα σε καθοριστικά σημεία. Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση για το περιβάλλον πραγματοποιείται σε 68.000 χωριά και 83.000 δασικές τοποθεσίες στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές.

Η Ινδία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το ένα τρίτο της έκτασής της πράσινο, ωστόσο η αύξηση του πληθυσμού και η ζήτηση για βιομηχανικά έργα έχουν ως αποτέλεσμα να τη μείωση της χλωρίδας.

Οι κοινωνικές οργανώσεις φύτεψαν ένα μεγάλο αριθμό από το Ficus Religiosa, ένα είδος συκιάς, στην πρωτεύουσα αυτής της πολιτείας, η οποία αναρρώνει από σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας.

«Το συγκεκριμένο δέντρο είναι γνωστό ότι απελευθερώνει πολύ οξυγόνο. Το φυτό αυτό είναι αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο καθώς μας υπενθυμίζει την σημαντικότητα της αντιμετώπισης της έλλειψης του οξυγόνου όταν ο κορωνοϊός ήταν στο αποκορύφωμά του», λέει μια ακτιβίστρια.

«Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τη δασική κάλυψη της πολιτείας του Uttar Pradesh σε πάνω από 15% της συνολικής έκτασης τα επόμενα πέντε χρόνια. Στη σημερινή εκστρατεία, θα φυτευτούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δέντρα », δήλωσε ο Manoj Singh, ανώτερος κρατικός δασικός αξιωματούχος.

Από την έναρξη της δενδροφύτευσης πριν από τέσσερα χρόνια, η δασική κάλυψη της περιοχής - που φιλοξενεί 230 εκατομμύρια ανθρώπους - έχει αυξηθεί περισσότερο από 3%, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που είναι του 2,89%, δήλωσε ο υπουργός Δασών Manoj Singh.

Η μακροπρόθεσμη επιβίωση των δέντρων που φυτεύτηκαν σε τέτοιες μαζικές εκστρατείες πάντως είναι ανησυχητική. Συνήθως, μόνο το 60% των δενδρυλλίων επιβιώνουν, με τα υπόλοιπα να υποφέρουν από αρρώστιες φυτών ή έλλειψη νερού, είπε.

Ωστόσο, ότι το ποσοστό επιβίωσης των δενδρυλλίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει φτάσει στο 80%, χάρη στην καλύτερη φροντίδα και μεθόδους όπως γεωγραφική σήμανση με κωδικούς QR, πάνω στα δέντρα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ενθαρρύνει και τις 28 πολιτείες να επισπεύσουν την δενδροφύτευση για να αυξήσουν την κάλυψη των δασών, που αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει πάνω από 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια για φύτευση δέντρων σε ολόκληρη τη χώρα, έως το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ