ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πάγοι της Γης λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ: Γιατί το 2060 θεωρείται «ορόσημο»

Οι πάγοι της Γης λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ: Γιατί το 2060 θεωρείται «ορόσημο»

Αυτό είναι το όριο που θέτουν οι επιστήμονες για το «σημείο χωρίς επιστροφή» στον πλανήτη

Το 2060 θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα η χρονιά – ορόσημο για το λιώσιμο των πάγων της Γης, που τότε θα γίνει μη αναστρέψιμο, εφόσον συνεχιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τους σημερινούς ρυθμούς.

Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί πως το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, εφόσον λιώσει, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 60 μέτρα παγκοσμίως – γεγονός ολέθριο για τον άνθρωπο. Το όριο που θέτουν οι επιστήμονες όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου για το επόμενο διάστημα, την ώρα που η αναθεωρημένη Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει η αύξηση αυτή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στην ίδια μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής μπορεί να αποτελέσει «σοβαρή απειλή» για τις περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κοντά στις ακτές, όπως το Μπαγκλαντές.

«Η κατάρρευση των στρωμάτων πάγου είναι μη αναστρέψιμη για χιλιάδες χρόνια και αν το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής γίνει ασταθές, θα μπορούσε να συνεχίσει να υποχωρεί για αιώνες» δήλωσε ο Ντάνιελ Μ. Γκίλφορντ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, του Rutgers Earth System Science & Policy Lab. «Αυτό ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούνται στρατηγικές μείωσης των εκπομπών, όπως η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τήξη των πάγων

Η τήξη των πάγων της Γης είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και συνδέεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αφορά στους δύο πόλους της Γης και περιοχές που υπάρχουν παγετώνες, όπως η Γροιλανδία, που θεωρείται επίσης το «Σημείο Μηδέν» για τις συνέπειες της τήξης των πάγων από την επιστημονική κοινότητα.

Από το 1990 έως σήμερα, 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τις αρκτικές περιοχές του πλανήτη έχουν λιώσει και μάλιστα σήμερα αυτό συμβαίνει με ρυθμό κατά 57% ταχύτερο, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

Οι χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Μπανγκλαντές, που ήδη υποφέρουν από ακραίες καταιγίδες και πλημμύρες, είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της αύξησης των θερμοκρασιών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Σταδιακά, όσοι άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε περιοχές υφάλμυρου νερού, που είναι αλμυρό και γλυκό νερό, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, καθώς το έδαφος θα γίνει εντελώς αλατούχο και η γεωργική παραγωγικότητά τους θα μειωθεί, προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα.

«Καμπανάκι» κινδύνου για την πανίδα των πόλων

Μια νέα μελέτη για το περιβάλλον στους πόλους της Γης έδειξε ότι ο τελευταίος ασφαλής «παράδεισος» για τα πολικά ζώα κινδυνεύει να εξαφανιστεί, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας που προκαλεί την τήξη των πάγων. Αμερικανικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η τελευταία περιοχή παγόβουνων, στα βόρεια της Γροιλανδίας, έχει επηρεαστεί δραματικά από την κλιματική αλλαγή. Ζώα όπως οι πολικές αρκούδες, που στηρίζονται στον μόνιμο πάγο για την επιβίωσή τους, καθώς εκεί δημιουργούν τα καταφύγιά τους και μεγαλώνουν τα μικρά τους, αναμένεται να επηρεαστούν δραματικά και να κινδυνεύσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ