ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Κονέκτικατ «φουλάρει» με ομοσπονδιακά κονδύλια κατά της κλιματικής αλλαγής

Το Κονέκτικατ «φουλάρει» με ομοσπονδιακά κονδύλια κατά της κλιματικής αλλαγής
AP Photo/Gene J. Puskar

Το… πράσινο φως για να λάβει χρηματοδότηση ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό πήρε το Κονέκτικατ, καθώς η νομοθεσία που υπερψήφισε πρόσφατα για την κλιματική αλλαγή βάζει σε εφαρμογή ακριβά περιβαλλοντικά έργα επιδοτούμενα με ομοσπονδιακά κονδύλια.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνήτης Νεντ Λάμοντ και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι. Η Επίτροπος του Υπουργείου Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, Κέιτι Ντάικς, δήλωσε ότι η δέσμευση των 30 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνεται στον νέο κρατικό προϋπολογισμό για να βοηθήσει τους δήμους στον προσδιορισμό και τον σχεδιασμό τέτοιων έργων, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης υποδομής, θα δώσει επίσης στο Κοννέκτικατ προβάδισμα σε σχέση με άλλες πολιτείες.

«Σύντομα ξεκινάμε εργασίες. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή», δήλωσε η Ντάικς, κατά την τελετή υπογραφής του νομοσχεδίου που πραγματοποιήθηκε σε μια παραλία στο Guilford. «Θα χρειαστούν πολλά δολάρια για να προστατέψουμε τις κοινότητές μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, τα δολάρια με τα οποία πραγματικά θέλουμε να εργαστούμε, είναι ομοσπονδιακά δολάρια».

Ο Κερτ Τζόνσον, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ομάδας Save the Sound, προέβλεψε ότι το Κονέκτικατ θα λάβει 3 ή 4 δολάρια σε ομοσπονδιακά κονδύλια για κάθε 1 δολάριο που θα ξοδέψει το κράτος σε αυτές τις προσπάθειες βιωσιμότητας. «Σε άλλη περίπτωση, τα ομοσπονδιακά κονδύλια θα πάγαιναν στη Μασαχουσέτη, το Νιού Χάμσαϊρ, τη Γεωργία ή κάπου αλλού», υπογράμμισε. «Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε αυτά τα δολάρια».

Ο νέος νόμος δίνει σε όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις, όχι μόνο σε συγκεκριμένες, τη δυνατότητα να διαθέσουν τα κεφάλια για αντιπλημμυρικά έργα και έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, ο νέος κρατικός νόμος επεκτείνει τις αρμοδιότητες της 10ετούς Connecticut Green Bank, μιας καινοτόμας σε εθνικό επίπεδο οντότητας που έχει αναπτύξει επιτυχώς προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια για οικιστικές, δημοτικές, μικρές επιχειρήσεις και μεγάλα εμπορικά έργα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οργανισμός θα αναλάβει τώρα την εξεύρεση καινοτόμων τρόπων χρηματοδότησης έργων ανθεκτικότητας για το κλίμα. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει εξάλλου την έννοια των πράσινων τραπεζών όπως αυτή στο Κονέκτικατ.

«Όλα αυτά μαζί θα βοηθήσουν το Κονέκτικατ να λάβει ομοσπονδιακά κεφάλαια μέσω του διμερούς πλαισίου υποδομών του Προέδρου Μπάιντεν και του προτεινόμενου επιταχυντή καθαρής ενέργειας και βιωσιμότητας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό Σχέδιο Θέσεων Εργασίας, σύμφωνα με το μοντέλο της Πράσινης Τράπεζας του Κονέκτικατ», δήλωσε η Ντάικς.

Παραμένει ασαφές, ωστόσο, εάν το χρηματικό ποσό της ομοσπονδιακής πράσινης τράπεζας και του σχεδίου υποδομής, αξίας 973 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, τελικά θα περάσει από το εξαιρετικά διαιρεμένο Κογκρέσο. Το πλαίσιο που ανακοινώθηκε στις 24 Ιουνίου από τον Μπάιντεν και μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών δεν περιλαμβάνει νομοθετικές διατάξεις και πολλές λεπτομέρειες πρέπει να επεξεργαστούν.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές του κλίματος και οι δημοκρατικοί σύμμαχοί τους στο Κογκρέσο πιέζουν για τεράστιες επενδύσεις για να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού το διμερές σχέδιο εμποδίζει ορισμένες από τις βασικές κλιματικές πρωτοβουλίες του Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ